Hlavní obsah

Obama vyhrál a zůstává prezidentem

Novinky, aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washinton
Aktualizováno

Demokrat Barack Obama vyhrál prezidentské volby v USA v těsném souboji s republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym. Obama se tak po Billu Clintonovi za poslední více než půl století stal teprve druhým demokratem, který obhájil Bílý dům. Obama získal i absolutní většinu hlasů, když jich získal podle průběžných výsledků 57,9 miliónů, zatímco Romney 55,9 miliónu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obamovi příznivci oslavovali vítězství před Bílým domemVideo: Reuters

 
Článek

Obama hned po vyhlášení vítězství televizí CNN poděkoval na Twitteru svým příznivcům: „Jsme v tom všichni společně. Takto jsme taky vedli kampaň. Takoví jsme. Děkuji.“ Do jednoho vzkazu také umístil svou fotografii v objetí s manželkou Michelle pod titulkem "Další čtyři roky".

Foto: Reuters

Obama tweet celek

Později Obama v ústředí své kampaně v Chicagu burcoval Američany k obnovení jednoty s cílem zůstat světovými lídry. „Dnes večer jste připomněli naši víru, že to nejlepší teprve přijde,“ prohlásil prezident. [celá zpráva]

Obama také poděkoval všem Američanům, kteří volili, a prohlásil, že s poraženým republikánským kandidátem Mittem Romneym chce v budoucnu spolupracovat.

Obama vyzval Američany, aby v sobě našli znovu vůli pracovat společně. „Máme nejmocnější armádu na světě, ale ta nás nečiní nejsilnějšími,“ podotkl.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Romney porážku uznal

Mitt Romney porážku uznal. „Děkuji, přátelé. Právě jsem telefonoval s prezidentem Obamou, abych mu poblahopřál k vítězství. Přeji mu všechno dobré. Prožíváme náročné časy a já mu přeji úspěch ve vedení našeho národa,“ prohlásil Romney.

Dodal, že USA se nacházejí v kritickém bodě, který si vyžaduje spolupráci, z níž mají mít prospěch lidé. Vyzval, aby se Američané za prezidenta Obamu modlili, a apeloval na dodržování hodnot, jako je čest, soucit, integrita a rodinné hodnoty.

Foto: Mike Segar , Reuters

Mitt Romney uznává porážku.

Průzkumy Obamovo vítězství předpovídaly. Zároveň se potvrdilo, že souboj s Romneym bude těsný.

Obamovi se podařilo podle odhadů uspět v klíčových státech, jako byly Ohio, Colorado a Florida. Vyhrál v nich ovšem jen tím nejtěsnějším rozdílem. Zatím průběžné výsledky ukazují, že v Coloradu Obama vyhrál poměrem 50 ku 47 procent, na Floridě 50 ku 49 o 60 tisíc hlasů a v Ohiu získal také polovinu hlasů a porazil svého konkurenta o necelých devadesát tisíc hlasů. I ve Virginii zvrátil nepříznivý stav a vede o 73 000 hlasů.

Foto: ČTK/AP

Obamovi příznivci v Ohiu oslavují prezidentovo vítězství.

Okamžitě po oznámení předběžných výsledků začali příznivci demokratů jásat a slavit znovuzvolení Baracka Obamy. Největší radost panovala v Chicagu, kde byl hlavní volební stan demokratů. Na newyorském náměstí Times Square se ale z davu ozývalo i bučení.

Dali přednost dosavadní jistotě

Ukázalo se, že ani mohutná kampaň nepomohla Mittu Romneymu k porážce prvního černošského prezidenta v dějinách USA.

Foto: Jan Kočvara

výsledky prezidentských voleb v USA s poměry hlasů

Obhajoba ukázala, že většina Američanů přece jen dává přednost jistotě jeho politiky, byť ne vždy úspěšné, před ne zcela jasnou politikou jeho republikánského vyzyvatele, jehož sliby zejména v daňové oblasti působily často populisticky. Navíc si nebyli jisti, zda by za něj nevzrostla nezaměstnanost. Přece jen šlo o člověka, který se věnoval restrukturalizaci podniků a o krachujících amerických automobilkách řekl, že by bylo lepší, kdyby padly, než jim dávat federální peníze.

Dosavadnímu prezidentovi pomohlo, jak zareagoval na škody způsobené nedávným hurikánem a bouří Sandy, i to, že dokázal zlikvidovat špičky Al-Káidy včetně Usámy bin Ládina. Navíc bylo jasné, že za jeho vlády nedostanou prostor křesťanští fundamentalisté odmítající potraty i práva homosexuálů a že bude pokračovat politika vytváření pracovních míst, i když ta je méně úspěšná, než by si voliči přáli, jak ukázal i vůbec první průzkum po hlasování. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy propukly v keňském Kogelu, odkud pocházejí Obamovi předciVideo: Reuters

Změna politiky se nečeká

Obamovo vítězství znamená, že se americká politika v následujících čtyřech letech nezmění. Nadále se bude ekonomika podporovat pomocí stimulačních balíčků, což však může vést k inflaci. Bude pokračovat snaha vytvářet takto pracovní místa, protože v USA je vysoká nezaměstnanost.

Prezident se pokusí v druhém období dokončit, co započal a nestihl. Bude nadále trvat na své zdravotní reformě, která je nákladná, i když pro mnoho Američanů důležitá. Je ale otázka, zda ji nebude muset korigovat.

Foto: ČTK

Barack Obama s manželkou Michelle během posledního předvolebního mítinku v Iowě.

Obama se také zdráhá pokračovat v daňových úlevách pro nejlépe situované. Právě oblast daní bude pro něj klíčová, protože skončí daňové úlevy zavedené Bushem. O novou podobu daní a úspor se svedou těžké boje, protože republikáni a demokraté v tom zaujímají nesmiřitelné postoje.

I když Obama přenáší celkem pochopitelně ohnisko svého zájmu z Evropy na oblast asijsko-pacifickou v čele s nejen ekonomicky sílící Čínou, je i pro Evropu jeho zvolení kladné. Není izolacionista a je snazší s ním najít společnou řeč.

Obama je demokrat, má sociální cítění a jeho zvolení může napomoci i větší integraci přistěhovalců.

Obama také není válečník, takže se dá čekat, že USA nezavleče do dalšího konfliktu a stáhne se z Afghánistánu, ačkoli radikálové z Tálibánu skončí zřejmě neporaženi a Obamovi se nepodaří navázat lepší vztahy s muslimy, stejně jako zřejmě nedosáhne dalšího omezení jaderných zbraní.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám