Hlavní obsah

Romney na Obamu ztrácí stále víc

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní a středeční průzkumy ve veledůležitém Ohiu byly pro republikána Mitta Romneyho ledovou sprchou. Ukázaly totiž, že v tomto průmyslovém státě se prezident Barack Obama vyhoupl do naprosto výrazného vedení – o osm až deset procent.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Mitt Romney

Článek

„Když Obama zahájil svou kampaň, mělo být Ohio jeho Achillovou patou. V roce 2008 tam vyhrál o pouhá čtyři procenta, což bylo hluboko pod jeho celostátním náskokem,“ poznamenal server The New Republic.

Ohio s 18 hlasy ve sboru volitelů prezidenta patří tradičně k nejostřeji sledovaným státům, v nichž bývá vítězství na vážkách a boj o Bílý dům rozhodnou. Žádný republikán do něj neusedl bez palmy vítězství z Ohia.

Důvěřujeme vlastním údajům a měřením.
Rich Beeson, ředitel kampaně Mitta Romneyho

Průzkumy bývají nepřesnou a velmi proměnlivou veličinou, ale o Obamově náskoku shodně vypovídají sondy listu The Washington Post ( 8 proc.) a deníku The New York Times ( 10 proc.). Pár dní předtím i podle televize FoxNews vedl prezident o sedm procent.

Rove radí stát obejít

Důvodem obratu je, že Obama v nejhorší krizi hodil tamním automobilkám záchranné finanční laso, a nezaměstnanost klesla na sedm procent, zatímco federální průměr je 8,1 proc. Romney sice kritizuje útlum těžby uhlí prosazovaný prezidentem, ale to mu zjevně nestačí. Už těsně před zveřejněním nových čísel dal najevo i Karl Rove, vyhlášený stratég a exporadce prezidenta George W. Bushe, že Ohio začíná být pro republikána ztracenou vartou. „Podívejte se, existuje jedenáct způsobů, jak vyhrát i bez Ohia,“ tvrdil v televizi Fox News.

Doporučil například, aby se Romney místo toho zaměřil třeba na Wisconsin, byť jen s deseti hlasy, který se z nerozhodnutých států začal blížit k Obamově kolonce. Romney však na jeho rady nedal, a nyní se vrhl na turné do Ohia. „Průzkumy jsou, jaké jsou. My důvěřujeme našim údajům a měření,“ prohlásil politický ředitel jeho kampaně Rich Beeson.

Ztratili tam však i významného spojence v osobě republikánského guvernéra Johna Kasiche. Ten totiž pomýšlí na znovuzvolení v roce 2014, a růst v Ohiu je i jeho vizitkou, takže nelze očekávat, že bude opakovat Romneyho tvrzení, že ekonomika je v troskách.

Kdyby se volby konaly nyní, měl by Obama téměř jistých 265 volitelů z 270 minimálně potřebných k vítězství, zatímco Romney by mohl počítat jen se 191. Nerozhodnutých je 82 volitelů v sedmi státech včetně Floridy (29 hlasů), Severní Karolíny (15), Virginie (13), a dále Colorada, Iowy, Nevady a New Hampshire, informoval server Real Clear Politics.

Reklama

Výběr článků

Načítám