Hlavní obsah

Romney ztrácí, neuctivě se vyjadřoval o Američanech závislých na podpoře

– Washington

Republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney čelí dalšímu skandálu, protože si opět nedal pozor na to, co říká, a zda není náhodou nahráván. Na soukromé večeři se neuctivě vyjadřoval o Američanech, kteří neplatí daně a jsou závislí na pomoci. Podle posledních průzkumů by Obamu volilo už 49 procent Američanů a Romneyho jen 46.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Mitt Romney

Článek

Romney na setkání se svými sponzory podle záznamu řekl, že nikdy nezíská hlasy téměř poloviny Američanů, kteří podle něj neplatí daně a budou volit Obamu, ať se stane cokoli.

"Je s ním 47 procent lidí, kteří jsou závislí na vládě, kteří si myslí, že jsou oběti, kteří si myslí, že vláda se o ně má postarat, že mají právo na zdravotní péči, na stravu, na bydlení, na všechno. Nikdy je nepřesvědčím, že mají mít osobní odpovědnost a postarat se o svůj život," uvedl republikánský kandidát.

"Protože ho volili, nechtějí slyšet, že udělali chybu, že je to špatný člověk, který dělá špatné věci, že je zkorumpovaný." řekl o nezávislých voličích, kteří nejsou spojeni s žádnou stranou a dali hlas Obamovi.

Na večeři také dodal, že pokud vyhraje volby, je si jist že trhy posílí ekonomiku.

Romney výroky nepopřel

Video zveřejnil americký liberální investigativní list Mother Jones a informovala o něm BBC. Romneyho tým autenticitu záznamu nepopřel, jen prohlásil, že republikánský kandidát chce pomoci všem lidem, kteří trpí Obamovou ekonomikou.

"Jako guvernér dával celé roky najevo, že má obavy z rostoucího počtu lidí, kteří závisejí na federální vládě včetně rekordního počtu lidí, kteří dostávají potravinové lístky, a o skoro 23 miliónů Američanů, kteří bojují, aby našli práci," řekla jeho mluvčí Gail Gitchová.

Romney sám se ke svým výrokům přihlásil, ačkoliv je nepovažuje za "elegantně pronesené". Ke sponzorům prý hovoří jiným způsobem než k veřejnosti, obsah sdělení je ale stejný.

Kritika ze strany demokratů

Obamův volební tým vyjádřil pohoršení. "Je šokující, že kandidát na prezidenta Spojených států říká za zavřenými dveřmi bohatým dárcům, že polovina Američanů se považuje za nějaké oběti a nejsou připraveni vzít život do svých rukou," uvedl podle ČTK ředitel prezidentovy kampaně Jim Messina.

Romneyho volební tým se obává, že by video mohlo odvést pozornost od hlavních témat jeho kampaně a stočit ji směrem k navrhovaným daňovým úlevám pro bohaté a ke snaze odvrátit tvrzení demokratů, že Romney sám v minulosti neplatil daně. Poradci prezidentského kandidáta se přitom  snaží ho vylíčit jako empatického a starostlivého muže.

Romney se dostal do problémů už minulý týden, když po útoku na americký konzulát  Libyi, při němž zahynul velvyslanec, okamžitě zkritizoval Obamovo odsouzení filmu Nevinnost muslimů jako "hanebné prohlášení rovnající se omluvě". Vyjádření Bílého domu ale přišlo ještě před brutálním útokem na konzulát. Čelil kritice ze strany Obamy, že je kovboj, který "nejprve střílí a až pak míří".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám