Hlavní obsah

Romney v Londýně pokazil, co mohl. Brity urazil hned po svém příjezdu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney zavítal ve čtvrtek do Velké Británie. Před cestou prohlašoval, že nynější hlava Států Barack Obama si nejbližšího spojence USA dostatečně nevšímá a on to napraví. Namísto toho hned po příjezdu Brity urazil. Na úvod návštěvy, kdy se setkal i s premiérem Davidem Cameronem, hlasitě zapochyboval, jestli je Londýn dostatečně připraven na olympiádu.

Foto: Jason Reed , Reuters

Republikánský kandidát Mitt Romney (vlevo) a britský premiér David Cameron

Článek

Konzervativci Cameron a Romney by k sobě měli mít blíž, ale americkému republikánovi se hned podařilo Británii insultovat, komentoval Romneyho vystoupení list Washington Post. „Těžko říct, jak to dopadne. Některé věci jsou znepokojující,“ prohlásil den před zahajovacím ceremoniálem Romney na téma připravenosti Londýna na olympijské hry. Narážel například na to, že bezpečnostní firma G4S nedodala dostatek pracovníků.

I když Romney doplnil, že věří v úspěch olympiády, předchozí výrok už zpátky vzít nemohl. Reakce Camerona na sebe nedala dlouho čekat. „Samozřejmě že je snazší organizovat olympijské hry kdesi v zemi nikoho,“ prohlásil rozladěný premiér v zjevné narážce na zimní olympiádu v Salt Lake City v roce 2002, jejímž hlavním organizátorem byl Romney.

Romneyho si pak „vychutnal“ před stotisícovým davem lidí v londýnském Hyde Parku starosta města Boris Johnson. „Slyšel jsem, že je tady nějaký chlápek, co se jmenuje Mitt Romney, a chce vědět, jestli jsme připravení,“ burcoval Johnson publikum.

O zahraniční politice mluvit nechtěl

Romney nezačal své působení na mezinárodní scéně šťastně, komentoval jeho první den v Británii dál Washington Post a připomněl další těžké chvíle republikánského kandidáta. Dotazy novinářů na téma své budoucí zahraniční politiky odrážel s tím, že o zahraniční politice nebude vůbec v zahraničí mluvit.

Naopak novinářům přiznal, že se setkal s šéfem tajné služby MI6, což je něco, o čem politici veřejně nikdy nemluví. Večer se pak účastnil dárcovské večeře, kterou spolupořádali manažeři bank vyšetřovaní kvůli manipulacím s mezibankovními sazbami.

Romneyho zahraniční cesta je šestidenní, v sobotu republikánský kandidát navštíví Izrael.

Reklama

Související články

Do kampaně na prezidenta USA už tečou miliardy

Kampaň před volbami amerického prezidenta je tradičně také soubojem peněz. Do voleb zbývá ještě téměř půl roku, už teď je ale jasné, že v ní demokrat Barack...

Výběr článků

Načítám