Hlavní obsah

Za zabití Michaela Jacksona jde jeho osobní lékař do vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Soudce v Los Angeles poslal v úterý na čtyři roky za mříže bývalého osobního lékaře krále popu Michaela Jacksona. Conrad Murray byl už počátkem měsíce uznán vinným z neúmyslného zabití zpěváka tím, že mu podal nadměrnou dávku anestetika propofol. Soud mu současně odebral lékařskou licenci. Lékař zřejmě ve vězení stráví polovinu, protože jsou přeplněné věznice.

Foto: Reuters

Conrad Murray u soudu

Článek

Michael Jackson zemřel kvůli porušení zákonných povinností doktora Murrayho,“ prohlásil soudce Michael Pastor. Murrayho péči označil za „urážku medicínské profese“. Poukázal na to, že lékař lhal svému pacientovi, jeho okolí i úřadům.

"Nemluvíme o jedné chybě, ale celé řadě," řekl Pastor.

Soudce byl zjevně rozzloben, když kritizoval skutečnost, že si Murray nahrával rozhovor s Jacksonem pod sedativy. Dokonce to označil za aspekt, který v procesu vyčnívá nejvíce. „To nahrávání bylo cíleným zajišťováním se ze strany doktora Murrayho. Tajně zachycovalo pacienta v jeho nejslabší chvíli,“ horlil.

U soudu zazněla nahrávka, na níž omámený Jackson nesouvisle mumlá o záchraně světa, dětech i o Praze. [celá zpráva]

Foto: MEGAN LEWIS, Reuters

Král popu Michael Jackson

„Není nic, co by mohlo vyjádřit náš zármutek nad ztrátou (Michaela),“ přečetl před soudcovým výrokem rodinný zástupce vyjádření Jacksonových příbuzných. Zpěvákovi rodiče, sourozenci a děti požádali o spravedlivý rozsudek. „Bible nám připomíná, že člověk nemůže vykonávat spravedlnost, ale může o ni usilovat,“ uvedli v prohlášení.

„Spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ prohlásila po předchozím verdiktu o vině Jacksonova matka Katherine. Dodala však: „Nevěřím, že Murray chtěl, aby Michael umřel. Prostě jen riskoval“.

Murray nevyužil svého práva na závěrečnou řeč před vyřčením rozsudku.

Obviněný hrál s Michaelem Jacksonem každý večer ruskou ruletu.
hlavní žalobce

Žaloba pro lékaře žádala čtyři roky vězení, ale i 101,8 miliónu dolarů plus úroky odškodného pro Jacksonovy tři děti. Částka zahrnuje výdaje za pohřeb i ztráty, které byly způsobeny předčasným skonem zpěváka před jeho plánovaným koncertním návratem.

O finančních náhradách se má rozhodnout v pozdějším řízení. Soud zatím Murraymu pouze přikázal zaplatit poplatky ve výši 870 dolarů.

Murray podle žalobců věděl, že hazarduje se zdravím a životem Jacksona. Hlavní žalobce poukázal na neúplné lékařské záznamy o vydávání propofolu zpěvákovi. „Obviněný hrál s Michaelem Jacksonem každý večer ruskou ruletu,“ prohlásil s tím, že Murray svému klientovi podával anestetikum celé měsíce a jeho stav sledoval nedostatečně.

Obhajoba požadovala jen podmínečný trest. „Smrt Michaela Jacksona jistě volá po trestu,“připustil její zástupce s tím, že Murrayho péče byla nedbalá. Lékař byl ale podle něj pod tlakem vlivné osobnosti, která byla na lécích závislá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jacksonův lékař Murray si vyslechl verdikt s kamennou tváříVideo: Reuters

Murray nadále prohlašuje, že je nevinný. „Vinu necítím, protože jsem neudělal nic špatného“. Lékař tvrdí, že Jackson sám po něm chtěl propofol. Navíc prý netušil, že zpěvák bere nějaké další medikamenty. Tím, že mu podal propofol v osudný večer, podle něj vznikl „smrtící koktejl“, který Jacksonovo srdce zatížil příliš.

„Král popu“ Michael Jackson zemřel v červnu 2009 ve svých 50 letech. Tou dobou se připravoval na koncertní návrat – v Londýně měl absolvovat pět desítek koncertů. Milión vstupenek se prodalo za necelé dvě hodiny.
Jackson zpíval od raného dětství. Prodal přes čtvrt miliardy alb. Jeho album Thriller je zdaleka nejprodávanějším hudebním titulem všech dob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám