Hlavní obsah

Jacksonova lékaře uznal soud vinným z neúmyslného zabití krále popu

Novinky, rei
Los Angeles
Aktualizováno

Dvanáctičlenná soudní porota v Los Angeles v pondělí uznala osobního lékaře zesnulé popové hvězdy Michaela Jacksona vinným z neúmyslného zabití. Conrad Murray, jemuž úřady po Jacksonově smrti odebraly lékařskou licenci, podal zpěvákovi nadměrné množství anestetika propofol. Murray při vyhlášení verdiktu nedal najevo žádné emoce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jacksonův lékař Murray si vyslechl verdikt s kamennou tváříVideo: Reuters

 
Článek

Porota se rozhodovala druhým dnem, v pátek se po šesti hodinách debatování na verdiktu neshodla. Celkem jí trvalo přes osm hodin, než dospěla k jednomyslnému závěru.

Trest bude vynesen 29. listopadu. Murray do té doby zůstane ve vazbě. Lékaři hrozí až čtyři roky za mřížemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodina Michaela Jacksona odchází od souduVideo: Reuters

V soudní síni nechyběli Jacksonovi rodiče a sourozenci. Před budovou čekalo na verdikt kromě novinářů také množství zpěvákových fanoušků volajících po spravedlnosti pro svůj idol.

Murray obvinění z neúmyslného zabití krále popu odmítal. Propofol Jacksonovi, který zemřel v červnu 2009 - v době, kdy připravoval svůj velký comeback na scénu, podával proti nespavosti.

Porota v průběhu 23 dní vyslechla 49 svědků. Murray se práva na závěrečnou řeč vzdal.

Žalobci u soudu argumentovali, že se lékař dopustil množství pochybení. Expert na anestetika dokonce prohlásil, že Murray o propofolu neměl dostatečné znalosti a nezvládl ani první pomoc v době, kdy Jackson umíral. [celá zpráva]

Spor kvůli demerolu

Obhájci nejprve tvrdili, že se Jackson předávkoval propofolem sám. Později argument stáhli a odvolávali se na údajný "smrtící koktejl" z více léků, které si Jackson v osudný den vzal, a údajnou zpěvákovu závislost na demerolu. Tento lék proti bolesti mu měl podávat dermatolog Arnold Klein. Jelikož Murray neměl o závislosti tušení, nemohl vědět, že při podání propofolu nastanou komplikace s tragickým koncem, hájili osobního lékaře jeho právníci.

Při pitvě se však žádné stopy po demerolu v Jacksonově těle nenašly a Klein tvrdí, že zpěvákovi podával jen malé dávky, když mu spravoval chirurgicky upravený nos a čelist. Není ale vyloučeno, že Jackson dostával větší dávky od Kleinových zástupců v průběhu května, kdy byl Klein v Paříži.

Záznamy uvádějí, že Jackson Kleinovu ordinaci navštívil v době od 12. března a 22. června celkem 24krát. Zemřel tři dny po poslední návštěvě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám