Hlavní obsah

Bývalý pracovník od Ground Zero potřebuje 33 prášků denně a kyslíkovou lahev

– New York

Kenneth George byl jedním ze záchranářů, kteří pomáhali odklízet trosky zřícených budov Světového obchodního centra v New Yorku po teroristických útocích z 11. září 2001. Pár měsíců nasazení ho připravilo o zdraví. Ve svých 47 letech bere 33 prášků denně a dýchá jen s pomocí přístrojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při útocích 11. září pomáhal ostatním, teď na to doplácí. Má zdravotní potíže a je v invalidním důchoduVideo: Reuters

 
Článek

„Pokaždé si v průběhu dne musím vzít 33 prášků. Ve 47 letech mám plíce jako osmdesátiletý kuřák,“ řekl George během rozhovoru ve svém rodinném domě na Long Islandu agentuře Reuters. „Jak bych mohl zapomenout na 11. září, když si každé ráno musím vzít léky a chodit s kyslíkovou lahví,“ doplnil muž, jehož trápí také potíže se srdcem.

George dýchá pouze s pomocí přístrojů, kyslíkovou láhev na noc zaměňuje za ventilační přístroj u postele. Bez jeho vrnění by se neobešel jediný spánek.

Georgeovy zdravotní problémy začaly jen pár dní po nasazení 12. září 2001. Nejprve se u něj rozvinul chronický kašel. Postupně se mu dýchalo čím dál tíž, až u něj lékaři v důsledku vdechnutí velkého množství těžkých prvků a jedovatých látek diagnostikovali dysfunkční syndrom dýchacích cest (RADS). George rovněž trpí posttraumatickým stresovým syndromem, chronickou rýmou a refluxní chorobou jícnu (GERD). Ve zdraví nebezpečném prostředí trosek na Ground Zero strávil celkem 700 hodin.

Když ho v roce 2005 stihl infarkt, musel o rok později ve svých 42 letech předčasně odejít do důchodu. „Celý můj život byl převrácen naruby. A nejen můj, ale i ostatních, kdo byli nasazeni,“ podotkl George, jenž je jedním z téměř 16 000 bývalých záchranářů a dalších pracovníků, kteří loni potřebovali péči zdravotnického programu Světového obchodního centra.

Na obnově u Ground Zero se podílelo přes 50 000 lidí, u nichž je zvýšené riziko onemocnění, například rakovinou.

„Onemocněl jsem, protože jsem dělal svoji práci. Trpí tím moje rodina. Dělal jsem vše, co jsem mohl pro ostatní, tak teď doufám, že se vláda postará o moji rodinu, až umřu, protože, jak už jsem řekl, já tady už dlouho nebudu,“ poznamenal George.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám