Hlavní obsah

Přepisy hovorů z 11. září popisují chaos a dramatické chvíle minutu po minutě

New York

Americké úřady uvolnily nahrávky letového provozu během teroristického útoku z 11. září 2001. Deník The New York Times je zveřejnil na svých internetových stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Hořící budovy Světového obchodního centra po teroristickém útoku 11. září 2001.

Článek

Záznamy byly už před lety připraveny pro komisi Kongresu USA, která vyšetřovala okolnosti útoků, a některé jsou již známé. Na 114 nahrávkách jsou minutu po minutě zachyceny hovory leteckých dispečerů, vojenských velitelů a ve dvou případech i teroristů, kteří vyzývají pasažéry, aby zůstali sedět, jinak odpálí na palubě bombu.

Dvě ze čtyř letadel, která teroristická skupina unesla ráno 11. září, narazily do mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku, třetí do budovy Pentagonu a další se zřítilo v Pensylvánii.

Zmatky a nedostatek koordinace

Nahrávky podle deníku The New York Times ilustrují zmatky a nedostatek koordinace mezi civilními a vojenskými představiteli během útoků, ale i zoufalou snahu získat nějaké informace. Například záznam jednoho rozhovoru, který ten den začal v 9:34, tedy již po nárazu dvou unesených letadel do "dvojčat" v New Yorku, ukazuje překvapení příslušnice americké armády nad tím, že Let 77 společnosti American Airlines, který o tři minuty později narazil do Pentagonu, zmizel již před půl hodinou a že o tom nikdo neřekl armádě.

Ve stejné době vojenský velitel Kevin Nasypany zjistil, že několik stíhaček bylo vysláno východně od Washingtonu nad oceán, aby hledaly Let 11. Letadlo společnosti American Arlines s tímto označením přitom již téměř před hodinou narazilo do severní věže Světového obchodního centra v New Yorku. Nasypany jim proto nařídil, ať se co nejrychleji vrátí do hlavního města. "Je mi jedno, kolik oken přitom rozbijete," řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teroristický útok v New Yorku z 11. září 2001Video: Reuters

V souboru nahrávek zveřejněném tento týden podle NYT chybí jenom dvě, které zůstávají utajované. Jde o 30 minut záznamu z kokpitu Letu 93 společnosti United Airlines, který zřejmě po konfliktu pasažérů s únosci ztroskotal v Pensylvánii. Proti zveřejnění nahrávky jsou příbuzní některých obětí.

Druhá pak zachycuje rozhovor vysokých činitelů americké administrativy, například viceprezidenta Dicka Cheneyho či ministra obrany Donalda Rumsfelda, zahájený v 9:28. Důvodem utajení je zřejmě fakt, že se na záznamu probírají opatření nutná k udržení fungování americké vlády, pokud by únosci zabili některé vedoucí činitele.

Část přepisů
08:42: hodin
Velení letectva neví, kam poslat bojové letouny, protože únosci vypnuli letadlové přístroje a letadla je těžké najít. Velitel Nasypany hovoří s majorem Jamesem Foxem, který žádá instrukce.
Fox po chvíli hlásí: Mám bod Z, pane.
Nasypany: Poslední známá pozice, kterou máme, hochu, byla právě tam v bodu Z. Měl směr jedna-devět-nula, výška 29 000 stop, mířil dolů, takže hledáme někoho kolem v oblasti toho bodu Z, severně od...
Fox: Nevím, kde je mám vyštrachat. Potřebuji směr, cíl.
08:46 hodin
První unesené letadlo narazilo do Severní věže. Přichází první hlášení o požáru Světového obchodního centra. Letové dispečinky hovoří o ztraceném Boeingu společnosti American Airlines.
Boston: Vypadá to, že jsme ztratili hlavní cíl asi 20 mil západně od Kennedyho (letiště). Měli jsme zprávy o nouzovém signálu v oblasti. Zdá se, že tady bude mít práci pobřežní stráž.
Neznámý hlasatel: No, my jsme taky ztratili stopu.
New York: Hej, Bostone, tady je New York, co to bylo za letadlo?
Boston: 767.
Mezinárodní rada letišť ACI: Tady je ACI. Zopakujte. Ztratili jste letadlo? Konec.
Boston: Boston ztratil stopu. Na naší frekvenci jsme měli nějaké signály, že to byl únos.
New York: New York potvrzuje. Měli jsme zprávu o nouzovém signálu z oblasti.
New York: Kennedyho věž hlásí, to myslí vážně? Kennedyho věž hlásí požár Světového obchodního centra. A to je oblast, kde jsme ztratili to letadlo.
09:01 hodin
Je hlášeno, že zmizelo i letadlo United Airlines. Newyorské centrum pro radarovou kontrolu letového provozu oznamuje velícímu středisku v Herndonu ve státě Virginie, aby okamžitě uvědomilo armádu.
Mulligan: Zjistěte u svého řídicího velitele, nevíte, zda někdo zajistil nějakou koordinaci, aby byla vyslána bojová letadla?
Bell: nerozluštitelné
Mulligan: Ne, máme tu několik naléhavých případů, velice to eskaluje, potřebujeme se spojit s armádou.
Bell: Proč? Co se děje?
Mulligan: Prostě mi hned teď sežeňte někoho s autoritou dostat do vzduchu armádu.
Bell: Dobře. Půjdu jim říct.
09:02 hodin
Kontroloři sledují sestup letadla, načež stroj United Airlines letu 175 narazí do Světového obchodního centra.
- "Hej, můžete se teď podívat z okna," uvedl volající.
- "Jo," odpověděl manažer centra.
- "Vidíte letadlo asi v kilometrové výšce, východně od letiště. Vypadá to, že..."
- "Jo vidím ho," řekl manažer.
- "Vidíte to, jak to letadlo, podívejte, taky klesá do budovy?" uvedl volající.
- "Jo, taky klesá fakt rychle," odpověděl manažer. (...) "Právě naráz klesl o 240 metrů."
- "Poznáte, co je to za letadlo?"
- "Nevím, za okamžik to zjistím," řekl manažer.
Na to už ale podle The New York Times nebyl čas. V pozadí jsou slyšet hlasy, které křičí: "Další právě zasáhlo budovu. Další právě zasáhlo Světové obchodní."
- "Právě to rozbilo celou budovu," uvedl pak manažer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám