Hlavní obsah

Hurikán Irene se žene na New York, od proudu už odřízl 200 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Východní pobřeží Spojených států v sobotu zasáhl hurikán Irene. Úřady ho srovnávají s ničivou Katrinou, která před šesti lety zpustošila New Orleans. Síla Irene nebude zřejmě tak ničivá, nicméně dvěma miliónům lidí bylo nařízeno, aby opustili své domovy. Na 200 000 lidí je již bez elektřiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na východním pobřeží USA zabednili své domyVideo: Reuters

 
Článek

Sedm federálních států od Severní Karolíny po Connecticut vyhlásilo nouzový stav. Prezident Barack Obama kvůli živlu předčasně ukončil svoji dovolenou a vrátil se do Washingtonu. Varoval, že Irene by mohla napáchat historické škody. Obyvatele oblastí, které má podle předpovědí hurikán zasáhnout, vyzval, aby se dobře připravili.

Pentagon nachystal 200 nákladních vozů s nouzovými dodávkami, sto tisíc příslušníků Národní gardy je v pohotovosti. Armáda je připravena nasadit 6500 vojáků. Červený kříž podél pobřeží chystal provizorní útulky. Ve Washingtonu i jinde úřady rozdávaly lidem pytle naplněné pískem.

Foto: Randall Hill , Reuters

Vichr ve Wrightsville Beach v Severní Karolíně

Foto: Jose Luis Magana, Reuters

Hurikán Irene na pobřeží Severní Karolíny

Foto: ČTK

BBC informovala, že obchodům pod náporem lidí hromadících zásoby dochází zboží. „Utratil jsem spoustu peněz za záložní generátor, až vypadne proud. Musíme mít v provozu čerpadla ve sklepě, aby nám to nezatopilo kotel,“ řekl Novinkám Austin Jersild z Norfolku. Dodal, že univerzitní kampusy preventivně uzavřely své prostory a studenty poslaly domů.

Evakuují čtvrt miliónu Newyorčanů

Příchod hurikánu na pobřeží avizovaly od pátku vysoké mořské vlny. Irene zasáhla nejprve Mys Lookout v Severní Karolíně. Vichr dosahoval rychlosti 144 kilometrů v hodině, v nárazech i přes 150 kilometrů za hodinu, a okamžitě strhával elektrická vedení. Úřady ohlásily první tři oběti.

Na příchod hurikánu se připravuje i New York, kde starosta nařídil bezprecedentní evakuaci čtvrt miliónu obyvatel. Tamní letiště už nepřijímala od rána letadla, odlety byly povoleny, ale společnosti beztak lety hromadně rušily. V městě se po 18. hodině SELČ zastavila veškerá veřejná doprava.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irene dorazil k pobřeží rychlostí 140 kilometrů za hodinu Video: Reuters

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Obyvatelé New Yorku připravují pytle s pískem před možnými záplavami, které by mohl mohl způsobit hurikán Irene.

Irene v sobotu ráno zeslábla na první z pěti kategorií Saffirovy-Simpsonovy stupnice, přesto zůstává nebezpečná.

Severovýchodní pobřeží je nejhustěji obydlenou oblastí v USA. V tomto pásmu žije přes 65 miliónů lidí. V oblasti se nacházejí velká města Washington, Baltimore, Filadelfie, New York, Boston, Norfolk a další.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Irene na BahamáchVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám