Hlavní obsah

Americký stát Illinois zruší trest smrti

Americký stát Illinois od 1. července zruší trest smrti a připojí se tak k 15 dalším státům, které již popravy zakázaly. Svým podpisem o tom ve středu rozhodl guvernér státu Pat Quinn, který zároveň zmírnil 15 vězňům trest smrti na trest doživotního vězení.

Foto: Profimedia.cz

Popravčí lůžko ve věznici v texaské Huntsville

Článek

Podle Quinna bylo zrušení trestu smrti nejtěžším rozhodnutím, které ve své funkci učinil. Došel k němu prý po dvou měsících přemýšlení a diskusí s vyšetřovateli, s rodinami obětí, s náboženskými představiteli a také s bojovníky proti trestu smrti.

Zrušení nejvyššího trestu schválil v lednu illinoiský Kongres. Zákonodárci v debatě o zákazu poprav argumentovali především tím, že 13 lidí odsouzených v minulosti k smrti bylo později zproštěno viny.

V roce 2000 kvůli tomu tehdejší illinoiský guvernér George Ryan vyhlásil moratorium na vykonávání poprav. Předtím, než v roce 2003 úřad opustil, také 167 odsouzeným zmírnil trest smrti na doživotní vězení.

I poté, co vstoupí zákaz trestu smrti v Illinois v platnost, budou popravy legální ve 34 amerických státech. Letos bylo zatím ve Spojených státech popraveno osm vězňů, od roku 1976, kdy byl po několika letech trest smrti v USA obnoven, popravou zemřelo 1242 odsouzených. K největšímu procentu poprav se užívá smrtící injekce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám