Hlavní obsah

USA přitvrdily vůči WikiLeaks, stránka se musela přestěhovat do Švýcarska

Novinky,
New York

Spojené státy zahájily frontální útok proti serveru WikiLeaks, který zveřejňuje depeše amerických diplomatů. Stránka je již potřetí v tomto týdnu nedostupná. Společnost Everydns.net ji odpojila, protože útoky proti WikiLeaks podle jejího vyjádření ohrožovaly služby ostatním zákazníkům. WikiLeaks už získala hosting ve Švýcarsku.

Článek

Provider Everydns sídlící v Kalifornii odpojil WikiLeaks ve čtyři ráno SEČ. Zdůvodnil to tím, že chtěl ochránit dalších půl miliónu zákazníků před dopady kybernetických útoků na WikiLeaks. Everydns uvedl, že čelil útokům neznámých hackerů, kteří chtěli WikiLeaks vyřadit z provozu. Kdo tyto útoky podnikl, provider nezveřejnil. Násilné vyřazení serveru WikiLeaks by ale ohrozilo i další uživatele služeb Everydns.

WikiLeaks na Twitteru uvedl, že ukončení služeb bylo způsobeno masovými útoky, a požádal o další finanční příspěvky. Podle BBC míní použít hostingových služeb v Evropě.

V pátek dopoledne zástupci serveru na Twitteru sdělili, že "WikiLeaks se stěhuje do Švýcarska". Zveřejnili novou adresu www.wikileaks.ch, ta však vede jen na nouzovou doménu http://213.251.145.96/. Použít lze i adresu http://wikileaks.dd19.de/, ta ovšem navzdory německé koncovce využívá kalifornského serveru.

Privatizace cenzury

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange uvedl, že problémy webu jsou způsobeny „privatizací státní cenzury, což v USA představuje závažný problém". Narážel na trend, že v posledních létech přibývá oblastí, ve kterých dosud výlučnou roli státu přebírají soukromé subjekty. Nejde jen o privatizaci státních aerolinií a letišť nebo pošty, ale například o zřizování soukromých věznic.

Kvůli útokům tento týden server WikiLeaks dočasně působil přes službu Amazon. Tento server ovšem ve středu stránku stáhl. V pátek uvedl, že to nebylo kvůli politickým tlakům.

Amazon ve svém vyjádření uvedl, že předem neprovádí screening svých uživatelů, ale že má pro své uživatele pravidla, která se musejí dodržovat. „WikiLeaks tato pravidla nedodržoval,“ stojí v prohlášení. Podle Amazonu je server WikiLeaks porušoval v několika bodech. Vyžadoval především, aby obsah zveřejněných materiálů nikomu nemohl způsobit újmu. Podle Amazonu navíc WikiLeaks nemá práva k tajným materiálům.

Amazon ovšem dříve umožnil pomocí své služby zveřejnit uniklé zprávy o válkách v Afghánistánu a v Iráku, kde byla zveřejněna i identita afghánských donašečů.

Americké hostingové společnosti jsou podle listu The Guardian, jenž má přístup k uniklým dokumentům, pod velkým tlakem, aby bránily přístupu k datům z WikiLeaks.

Senátor Joe Lieberman, který stojí v čele senátního výboru pro vnitřní bezpečnost, vyzval všechny společnosti, které pomáhají webu WikiLeaks, aby své vztahy s ním okamžitě ukončily. Nejméně jedna americká společnost mu podle Guardianu vyhověla.

Americká vláda si nyní snaží napravit reputaci, že nechala data uniknout a nezabránila za každou cenu k jejich přístupu. Kritizovala ji kvůli tomu Sarah Palinová, podle níž se měly použít všechny prostředky dostupné v kyberprostoru. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám