Hlavní obsah

Skandál před volbami v USA: republikánský kandidát pózoval v uniformě SS

Novinky,
Washington

Kampaň před listopadovými volbami do amerického Kongresu provází skandál, který ukázal jednu z děsivých tváří neokonzervativního hnutí Tea Party, jež se prosazuje v republikánské straně. Kandidát republikánů do Sněmovny reprezentantů Richard Iott, podporovaný právě Tea Party, pózoval v nacistické uniformě Waffen SS. Upozornil na to deník The Atlantic.

Článek

Iott už roky sbírá nacistické relikvie a uniformy a byl dokonce členem zájmového sdružení Wiking, které je nazvané podle stejnojmenné pancéřové divize Waffen SS. Právě té se věnuje.

Iott popřel deníku, že by měl být nacista. „Je to čistě historický zájem,“ řekl Iott, který je vojákem v záloze, a dodal: „Byl jsem vždy fascinován skutečností, že celkem malá země dokázala – čistě z vojenského pohledu – neuvěřitelné věci. Myslím tím, že ovládla většinu Evropy a Ruska, a porazit ji vyžadovalo společné úsilí svobodného světa. Z čistě vojenského hlediska neuvěřitelné.“

Na internetových stránkách sdružení je ale Iott vyfotografován v uniformě příslušníka divize SS, stejně jako jeho další členové, což už přesahuje historický nebo sběratelský zájem. Ve svém profilu kandidáta to ale opomíjí. A některé fotografie už byly staženy.

Synovi oddaný milovník uniforem

Iott, který ve sdružení používal přezdívky Renhard Pferdmann, zdůraznil, že nyní už členem sdružení není, vystoupil z něj před třemi lety. Kdy do něj vstoupil, si nepamatuje, ale nejstarší záznamy s ním pocházejí z roku 2003. Dodává, že do organizace vstoupil kvůli synovi, který o to měl zájem, a když ho ztratil, tak Iott Wiking opustil.

„Oblékání se do historických uniforem je koníček, který mají na světě milióny mužů a žen. Já jsem si navlékal uniformy z různých období už od studií,“ tvrdí kandidát.

Dokumentoval to záběry, kde byl v americké uniformě z první světové války a v uniformě Unie z americké občanské války. Dodal, že skutečnost, že si navlékl uniformu nacistických jednotek, neměla nijak dávat najevo opovržení k americkým vojákům, kteří bojovali proti nacistům.

Zkreslená historie

Iott dodal, že zájem se soustředil na divizi Wiking, protože bojovala především na Východní frontě, ne proti americkým a britským vojákům. Na stránkách je prezentována jako jednotka bojující proti bolševikům, kteří "brali lidem svobodu, i když je přiznáno, že nacismus byl zvrhlý". Nic ale není uvedeno o tom, že divize Wiking byla na konci války zapletena do deportace a likvidace maďarských Židů.

Mnozí však jsou pobouřeni a neokonzervativnímu hnutí Tea Party i republikánům to může uškodit před volbami, v nichž měli šanci ovládnout opět Kongres. Tea Party přitom letos zaznamenala ohromný nárůst popularity a jí podporovaní kandidáti válcovali protřelé harcovníky. [celá zpráva]

Otázkou ale je, zda budou přijatelní i po umírněnější republikánské voliče, jímž je fundamentalismus a podobné excesy cizí. Mluvčí republikánské opozice Eric Cantor se také jasně vyjádřil ohledně Iottova koníčku: „Nic takového nepodporuji.“

Historik Christopher Browning z Univerzity v Severní Karolíně naznačuje, že už to překračuje běžný zájem sběratelů nacistických artefaktů a lidí, co se rádi oblékají do uniforem. "Je to tak ahistorické a obhajující, že není jasné, jakého stupně to už dosáhlo.“

Další americký historik Charles W. Snydor, který se věnuje právě období Třetí říše, upozorňuje: "Když si dnes navléknete nacistickou uniformu v Německu, budete zatčen."

Reklama

Výběr článků

Načítám