Hlavní obsah

Z USA unikly tajné dokumenty k situaci v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bezpečnostní situace v Afghánistánu je horší, než se obecně prezentuje. Plyne to z tajných dokumentů, které unikly z USA a získaly je tři světové deníky. Mluví se v nich o tajných akcích, neodhalených smrtích civilistů a zabíjení vůdců Tálibánu.

Článek

Kromě toho se v dokumentech naznačuje, že Pákistán, který stojí po boku USA v boji proti terorismu, podporuje styky své zpravodajské služby s afghánskými povstalci. Pákistánský velvyslanec ve Washingtonu řekl, že tato informace vůbec nereflektuje konkrétní situaci v zemi. USA, Pákistán a  Afghánistán jsou podle něj partneři v boji proti Al-Káidě.

Dokumenty získaly německý Der Spiegel, britský The Guardian a americký New York Times. Nezávisle na sobě je analyzovaly. Tvrdí, že nejsou v kontaktu s tím, kdo jim informace poskytl, listy ale prý trávily týdny výměnou podrobností.

Hlavní témata tajných zpráv
Pákistánská tajná služba ISI podporuje radikály z Tálibánu
Mnoho civilních obětí způsobených náložemi Tálibánu i akcemi NATO se neuvádí
Tajné jednotky amerického námořnictva i armády mají za cíl dopadnout nebo zabít vysoké velitele vzbouřenců
Tálibán má přístup k ručním protivzdušným raketám s infračerveným naváděním, které mohou být použity při sestřelení letadel nebo vrtulníků

Řada dokumentů se nedá ověřit, pocházejí z afghánské rozvědky, která Pákistán často vnímá jako nepřítele. Část je jich také od placených informátorů, ale ty z vojenských zdrojů jsou věrohodné, uvádí New York Times.

Utajené civilní oběti 

„Vyšel z toho obrázek, že tu jsou stovky obětí útoků na civilisty a nejen oběti leteckých útoků. Jsou mezi nimi zcela nevinní řidiči a motocyklisti, někdy i ženy a děti. Všichni byli zastřeleni vojáky střežícími kolony nebo hlídkami jen proto, že se příliš přiblížili,“ napsal David Leight z listu Guardian.

Zapojení Pákistánu do teroristických útoků přetrvává

Podle dokumentů teroristické útoky připravuje Al-Káida a spolupracuje s pákistánskými radikály, přičemž je řízena přímo pákistánskou tajnou službou ISI. Pákistán od osmdesátých let podporoval mudžahedíny a velkou roli v tom hrála právě ISI a její velitel  z let 1987 až 1989 Hamíd generál Gul, který je stále ve styku s afghánskými radikály, jako je Gulbuddín Hekmatjár.

Na spolupráci ISI s radikály upozorňovali Pákistán George Bush i Barack Obama, Islámábád ale podobná obvinění vždy odmítal s tím, že organizace je tvrdě řízená. Jenže ISI má tzv. křídlo S pro podnikání operací proti Indii a Afghánistánu. V roce 2008 CIA sdělila pákistánským politikům, že ISI pomáhala plánovat útok na indické velvyslanectví v Kábulu.

Podle zpráv je ISI zapojena i do sebevražedných atentátu. Atentátníci jsou cvičeni v Pákistánu a dostávají informace i z afghánského ministerstva vnitra.

Pákistán už dal najevo, že se bojí, že v Afghánistánu posílí svůj vliv Indie, a proto se tam silně angažuje.

Za únikem stojí WikiLeaks, americká administrativa ji kritizuje

Dokumenty zveřejnila organizace WikiLeaks, která vytáhla na světlo světa už 90 000 různých dokumentů z válek v Iráku a v Afghánistánu, píše BBC. Mimo jiné zveřejnila i záznam útoku na irácké civilisty.

Bílý dům zveřejnění odsoudil, protože prý ohrožuje životy Američanů a dalších vojáků v Afghánistánu. "USA co nejostřeji odsuzují zveřejňování tajných informací jednotlivci nebo organizacemi," citovaly agentury prohlášení bezpečnostního poradce Bílého domu Jamese Jonese.

Jeden z vysokých představitelů americké administrativy tvrdí, že WikiLeaks je organizace, která stojí proti americké politice v Afghánistánu a není objektivní. Demokratický senátor John Kerry ale uvedl: „Tato politika je v kritické fázi.“ Podle něj dokumenty ukazují, že je potřeba najít rychle správný přístup.

Materiály jasně prokazují, že americká politika v Afghánistánu je neúspěšná a všechny plány jsou jen zbožnými přáními: „Tyto dokumenty jasně ukazují, že pomoc nefunguje, politika byla od počátku naivní a ukazuje, jak obtížným nepřítelem je Tálibán. Američané tomu dodnes nerozumí,“ uvedl korespondent BBC v Kábulu David Lyon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám