Hlavní obsah

Obama představil "bojový plán" proti úniku ropy

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý představil "bojový plán" proti úniku ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Slíbil ekologické škody napravit z peněz ropného koncernu BP, který vrt potopený koncem dubna provozoval. Obama hovořil netradičně z Oválné pracovny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ropa už dorazila k pobřeží FloridyVideo: Reuters

 
Článek

"Tento ropný únik již je nejhorší ekologickou pohromou, jaké kdy Amerika čelila," řekla prezident s tím, že se s jejími následky země bude potýkat roky. Doplnil, že v následujících dnech a týdnech se BP podaří zachytit až 90 procent ropy, která uniká z poškozeného vrtu. Na konci léta by pak firma měla dokončit pomocné vrty, jež by únik měly zastavit zcela.

Souběžně se snahou BP úřady již provádějí první část Obamova plánu - čištění. Na místě je nyní podle prezidenta více než 30 000 lidí, kteří likvidují následky katastrofy ve čtyřech státech. Záchranných prací se také účastní tisíce lodí a přes 17 000 členů Národní gardy. Americký prezident slíbil další zdroje.

Škody zaplatí firma

Za druhou část svého plánu označil obnovu postižené oblasti. Připomněl, že se ještě stále zcela nezotavila z následků hurikánů Katrina a Rita. Zdůraznil, že společnost BP zaplatí za svou lehkomyslnost a uhradí všechny škody, které způsobila. V minulosti se mluvilo o tom, že by firma do nezávisle spravovaného fondu, který chce Obama zřídit, mohla přispět až 20 miliardami dolarů.

V dlouhodobém hledisku je podle amerického prezidenta nutné odhalit příčiny neštěstí, včetně selhání amerických úřadů, aby se podobná katastrofa již neopakovala. Znovu tak uvedl, že je třeba zlepšit regulaci, která v minulosti spíše hrála podle not těžařského průmyslu.

Čtvrtou a poslední částí Obamova plánu je pak jeho dlouhodobý a často připomínaný cíl - snížení americké závislosti na fosilních palivech - i když nebude rychlý ani levný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám