Hlavní obsah

Jedno sestřelené Su-24, dvě vysvětlení. Co tvrdí Ankara a čím kontruje Moskva

– Ankara/Moskva
Novinky, jem

Vysvětlení toho, za jakých okolností byl v úterý na syrsko-turecké hranici sestřelen ruský suchoj, se stále diametrálně rozcházejí. Zatímco Moskva tvrdí, že turecká stíhačka ruský bombardér sestřelila nad Sýrií, protože nad územím Turecka vůbec neletěl, Ankara trvá na tom, že suchoj hranici překročil a sedmnáct vteřin operoval v tureckém vzdušném prostoru.

Foto: Mapy.cz

Trasy letu Su-24 podle turecké a ruské armády

Článek

A obě země podložily svou verzi radarovými záznamy, které se však rozcházejí stejně jako citovaná vysvětlení.

Snímek zveřejněný tureckou armádou ukazuje údajnou trasu dvou ruských Su-24, jak přetínají nejjižnější - asi tři kilometry široký - výběžek tureckého území. Jedno z letadel pak bylo sestřeleno v okamžiku, kdy turecký vzdušný prostor opouštělo, druhý stroj nechaly turecké F-16 odletět.

Turecká armáda dále k incidentu uvedla, že ruský stroj sestřelila nad provincií Hatay v úterý v 9:24 místního času, tedy 10:24 SEČ poté, co ho desetkrát varovala.

„Nikdo by neměl pochybovat o tom, že jsme udělali vše, co bylo v našich silách, abychom tomuto incidentu zabránili. Každý by ale měl respektovat právo Turecka na obranu hranic,“ řekl turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Foto: armáda Turecka

Trasa letu ruského Suchoje Su-24, jak ji podle turecké armády zachytily turecké radary.

Ruská verze radarových snímků ale vypadá jinak. Z počítačové animace, kterou velení armády promítlo na tiskovém brífinku, vyplývá, že měl být bombardér sestřelen čtyři kilometry od jižního výběžku tureckého území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trasa letu ruského Suchoje Su-24, jak ji zveřejnilo ruské ministerstvo obranyVideo: Reuters

Jasný dlouho nebyl ani osud sestřelených pilotů. Ve středu se ale objevila zpráva, že jednoho z nich osvobodili syrští vojáci. [celá zpráva]

NATO i Američané na straně Turecka

Ankara kvůli úternímu incidentu zaslala vysvětlující dopis OSN (viz níže) a svolala mimořádné zasedání Severoatlantické rady, tedy nejvyššího orgánu NATO, který se přiklonil na její stranu, vyzval však ke klidu. [celá zpráva]

Dopis zaslaný generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi zveřejnila organizace Wikileaks. „Přes veškerá varování obě letadla pokračovala v letu ve výšce 5800 metrů do hloubky 2,2 respektive 1,8 kilometru tureckého vzdušného prostoru, kam v 9:24:05 na 17 vteřin pronikla,“ píše se ve vysvětlovacím dopisu, který Ankara zaslala generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi.

Podporu Turecku vyjádřil i americký prezident Barack Obama, který prohlásil, že má Turecko právo na ochranu svého území i vzdušného prostoru.

Pentagon zároveň potvrdil, že suchoj krátce vletěl do tureckého vzdušného prostoru i tvrzení Turků, že ruské piloty před sestřelením desetkrát varovali prostřednictvím nouzového radiového kanálu. Posádka bombardéru prý varování ignorovala. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz

Místo pádu Su-24

„Průlet ruského stroje tureckým vzdušným prostorem trval několik vteřin, přičemž proletět celou oblast (jižního výběžku tureckého území, pozn. red.) trvá asi dvacet vteřin,“ řekl Al-Džazíře nejmenovaný zdroj z americké administrativy.  

Dýka v zádech vs. právo na obranu

Ruský prezident Vladimir Putin označil Turky za spojence teroristů a sestřelení ruského stroje charakterizoval jako „bodnutí dýky do zad“. [celá zpráva]

„Dnešní (úterní) ztráta je spojena s bodnutím do našich zad, za nímž stojí komplici teroristů. To, co se dnes stalo, nemohu charakterizovat jinak,” hněval se ruský prezident.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kontroval prohlášením, že je povinností armády bránit suverenitu republiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry padajícího sestřeleného Su-24Video: Reuters

„Chceme dát mezinárodnímu společenství jasně najevo, že pokud se ocitnou v ohrožení naši občané nebo naše hranice, jsme ochotni přinést jakoukoliv oběť. A sestřelení letadla, které narušilo turecký vzdušný prostor, musí být viděno v tomto kontextu,“ prohlásil Ahmet Davutoglu.

Syrská vláda prezidenta Bašára Asada se jakožto tradiční spojenec postavila na stranu Ruska. Prostřednictvím agentury SANA se Damašek nechal slyšet, že je sestřelení ruského letounu zoufalým aktem agrese, který jen zvýší odhodlání Sýrie s pomocí přátel, především Ruska, bojovat s terorismem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám