Hlavní obsah

Bývalá bašta FIDESZ se bojí Orbánovy msty

Právo, Ivan Vilček
Veszprém

„Orbán chtěl zpoplatnit internet i dálnice, bratříčkuje se s Putinem a rozhádal se Poláky, s nimiž máme po staletí ty nejlepší vztahy. Jsem rád, že naše město mu to spočítalo,“ řekl Právu Róbert Kiss z Veszprému. Minulý týden po nedělních doplňovacích volbách v tomto městě ztratila strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána těsnou dvoutřetinovou většinu v parlamentu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zoltán Kész

Článek

Ve Veszprému totiž zvítězil nezávislý kandidát Zoltán Kész, kterého podporovalo hned několik opozičních stran. „Ukázalo se, že jednotně můžeme FIDESZ porazit,“ neskrývá nadšení předseda městské organizace opoziční Maďarské socialistické strany Ferenc Hartmann.

Připomíná fakt, že v parlamentních volbách loni v dubnu zde zvítězil kandidát FIDESZ Tibor Navracsics s velkým náskokem. „Po necelém roce zvítězil náš kandidát o deset procent, takže FIDESZ ztratil polovinu voličů,“ ukazuje jasná čísla.

Obyvatel města Zoltán Rácz se obává msty ze strany FIDESZ. „Víte, slibovali nám velkou investici - měli tady postavit krytý plavecký bazén. Teď se obávám, že tato investice k nám nedorazí. Už nejsme jejich město,“ říká. „Pokud tu investici opravdu zastaví, bude to jasná msta ze strany FIDESZ a tím se jen dál vybarví,“ dodává.

Orbán je porazitelný

„Lidi vidí, co se děje, korupce Orbánovi už přerostla přes hlavu,“ konstatuje Éva. „Tyto volby jsou začátek konce Orbána. Ukázalo se, že je porazitelný,“ uvedl Péter. „Byla to velká Orbánova chyba, že poslal Navracsicse za komisaře do Bruselu. Za rok vyplavalo na povrch několik korupčních kauz, lidi rozzlobil pokus zpoplatnit přenos dat po internetu a to vše se odrazilo na výsledku hlasování,“ říká podnikatel Kálmán

Rezeli, který ve volbách podpořil kandidáta FIDESZ Lajose Némediho. „Nečekal jsem tento výsledek, ale potěšil mně. Bohužel, nehlasovali jsme za něco, ale proti něčemu. Zároveň musím konstatovat, že Orbánovi už ani tak moc nezáleží na dvou třetinách. Vše, co v ústavě chtěl změnit, už změnil a nyní může v klidu dovládnout i s prostou většinou,“ András Fricska.

Úspěšný opoziční kandidát Kész uvedl, že je možné porazit kandidáta FIDESZ i v dalších doplňovacích volbách, které budou v dubnu ve městě Talopca. „Po malých krůčcích můžeme tu obrovskou dominanci FIDESZ rozmělnit v tomto volebním období a v tom dalším můžeme pomýšlet na výrazný zisk. Věřím, že to bude konec Orbánovy éry,“ dodal.

Volilo se kvůli odchodu do Bruselu
Kész získal 42,7 procenta hlasů a kandidát FIDESZ Lajos Némedi 33,6 procenta hlasů. Dvoutřetinová většina vládní strany přitom závisela na jediném křesle Loni ve volbách získal FIDESZ 133 křesel v 199členném parlamentu Jedno místo se však uvolnilo po říjnovém odchodu Tibora Navracsicse do úřadu eurokomisaře Navracsics loni kandidoval ve městě Veszprém, proto se zde konaly doplňovací volby

Reklama

Výběr článků

Načítám