Hlavní obsah

Šéfka maďarského daňového úřadu má zakázaný vstup do USA

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Šéfka maďarského Národního úřadu pro daně a cla Ildikó Vidová přiznala, že je společně s několika kolegy na seznamu osob, kterým Spojené státy zakázaly vstup na své území z důvodu korupce. Potvrdila to v rozhovoru pro deník Magyar Nemzet.

Foto: MTI

Ildikó Vidová

Článek

Vidová v rozhovoru uvedla, že o abdikaci neuvažuje, protože by tím obvinění z korupce přiznala.

„Existují zájmové skupiny, které mohly lehce navázat spojení s americkým velvyslanectvím. Mohlo se stát, že osoby zvenčí se v jistých případech bezdůvodně odvolávaly na nás. Vůči tomu je těžké se bránit,“ řekla. Vidová podezření z korupce odmítla a potvrdila, že svoji čest bude chránit právní cestou.

Opozice vyzvala Vidovou k odchodu z funkce. „Pokud z funkce neodejde dobrovolně, měl by ji odvolat ministr hospodářství Mihály Varga,“ uvedl předseda Maďarské socialistické strany József Tóbiás.

Americký chargé d´affaires v Budapešti André Goodfriend ještě v polovině října uvedl, že z důvodu korupce dostalo šest osob z Maďarska zákaz vstupu na území USA. Konkrétní jména však neuvedl. Americká strana však potvrdila, že se jedná o vysoké vládní úředníky.

Maďarská média od té doby spekulovala, že se jedná o vysoké představitele daňového úřadu a několik podnikatelů blízkých vládní straně Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám