Hlavní obsah

Erdogan: Kurdové jsou teroristé, Turecko jim proti IS pomáhat nebude

Ankara
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli vyloučil, že by Ankara mohla vyzbrojit syrské Kurdy bojující proti radikální organizaci Islámský stát (IS). Strana syrských Kurdů známá pod zkratkou PYD je podle něj totéž co turecká Strana kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara řadí k teroristickým organizacím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety mezi islámskými ozbrojenci a kurdskými bojovníky bránící město Kobani v blízkosti tureckých hranic Video: Reuters

 
Článek

"Vyvstala otázka dodat PYD zbraně a vytvořit frontu proti IS. Pro nás je PYD totéž co PKK, teroristická organizace. Je chybou očekávat od nás, že otevřeně přitakáme našemu americkému spojenci v NATO na tento druh podpory," sdělil Erdogan.

Foto: Pool, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

PKK bojuje 30 let o autonomii pro Kurdy v Turecku. V Kobani bojuje ozbrojená sekce PYD, tedy kurdské milice známé jako YPG.

Francouzský prezident François Hollande tento týden řekl, že by Turecko mělo otevřít svou hranici se Sýrií a umožnit tak přísun pomoci obráncům syrského kurdského města Kobani na hranici s Tureckem. Američané minulý víkend jednali se zástupci PYD v Paříži.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Žena drží protestní ceduli s nápisem Erdogan + NATO = řezníci Kobani na demonstraci na podporu syrských Kurdů v německém Düsseldorfu.

Boje o Kobani si od svého začátku v polovině září vyžádaly 700 obětí. Z domovů kvůli nim uprchlo na 300 000 osob, spojenecká letadla podnikla na sto náletů na pozice IS. Proti islamistům bojují kurdské jednotky, kterým se podařilo IS z části Kobani vytlačit a získat pod kontrolu znovu asi polovinu města. IS ale Kobani, které leží na hranici s Tureckem, považuje za svou prioritu a stáhl k němu posily z provincií Halab a Rakka. [celá zpráva]

Turecko posílilo své posádky na hranici, ale do bojů se nezapojilo ani nedalo USA k dispozici svou nejbližší leteckou základnu. Očekávalo se, že se Ankara nějakým způsobem bojů zúčastní a pomůže Kurdům Kobani uhájit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálety na syrské město Kobani Video: Reuters

Politolog Hugh Pope, který se specializuje na tureckou problematiku, se domnívá, že vstup Turecka do boje proti IS by byl pro tuto zemi katastrofou. S Irákem a Sýrií má dlouhou a propustnou hranici, takže by se stalo snadným terčem teroristických útoků. Navíc značná část tureckých sunnitů nepohlíží na sunnitský IS jako na nepřítele. "Západní státy by neměly na Turecko tlačit, aby zasáhlo a pomohlo zachránit Sýrii, jestliže nechtějí jednoho krásného dne zjistit, že Turecko tone v syrském bahně," tvrdí Pope.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám