Hlavní obsah

Nový slovenský prezident Kiska se ujal úřadu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Podnikatel a filantrop Andrej Kiska složil v neděli slib a ujal se úřadu prezidenta Slovenské republiky. Stal se tak v pořadí třetí přímo volenou hlavou státu. Jako nezávislý kandidát porazil v březnových volbách úřadujícího premiéra Roberta Fica a ve funkci vystřídal Ivana Gašparoviče.

Přehlídka čestné stráže na nádvoří Prezidentského paláceVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Budu prvním slovenským prezidentem bez stranické a politické minulosti. Budu nadstranickým prezidentem. Ubezpečuji vládu i parlament, že jim budu oporou tehdy, kdy budeme moci pomáhat občanům Slovenska,“ uvedl Kiska ve svém inauguračním projevu.

Bude zajímavé sledovat, jak budou prezident a premiér spolu vycházet, jelikož prezidentská kampaň byla útočná, především ze strany předsedy vlády, který svého protikandidáta vinil z lichvy a z členství ve scientologické církvi.

První setkání Kiska a Fica od voleb proběhlo minulý týden a nová hlava státu označila střet za konstruktivní.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Andrej Kiska skládá prezidentský slib (15.6.2014)

„Po všech těch předvolebních diskusích a různých útocích je možné toto setkání označit za příjemné. Premiéra zajímalo, jaký chci být prezident. Vládní strana se obává, že se projevím jako výrazně opoziční hlava státu,“ uvedl Kiska.

Ten přislíbil, že podpoří každou dobou myšlenku, která vzejde od strany Směr-sociální demokracie. K předvolebním útokům Kiska poznamenal, že to byl předvolební boj a tehdy se používají různé zbraně.

Slovenský prezident Andrej Kiska hovoří k bezdomovcůmVideo: Ivan Vilček, Právo

První úder proti justici

Kiska se hned po uvedení do úřadu chce zaměřit hlavně na justici. Okamžitě například hodlá vyměnit tři členy soudní rady, které v říjnu 2012 jmenoval jeho předchůdce.

U maďarské menšiny žijící na Slovensku i u politiků a veřejnosti v Maďarsku Kiska zabodoval příslibem, že pokud bude Hedviga Malinová Žáková odsouzena, udělí jí milost. V roce 2006 měli tehdy studentku maďarské národnosti Malinovou v Nitře napadnout za to, že na ulici mluvila maďarsky. Policie však případ uzavřela s tím, že Malinová si kauzu vymyslela a hrozí jí trest za křivou výpověď.

Kiskova první zahraniční cesta sice nepovede do Prahy, jak je zvykem u nových slovenských prezidentů, ale v pondělí do Budapešti. Tam se ale sejde se svým českým kolegou Milošem Zemanem. V maďarském hlavním městě se totiž koná setkání hlav států Visegrádského seskupení a Německa.

Po nedělní inauguraci, kdy prezident složil slib do rukou předsedkyně ústavního soudu, následovala přehlídka jednotek Ozbrojených sil Slovenské republiky a pěší přesun do Katedrály sv. Martina na ekumenickou bohoslužbu Te Deum. Poté Kiska poprvé vkročil do Prezidentského paláce.

Prezidenta pozdravili nadšení Bratislavané

Novému prezidentovi se dostalo v ulicích Bratislavy vřelého přivítání. Všichni mu chtěli potřást pravicí. Na Hviezdoslavově náměstí, kudy Kiska procházel ke Katedrále sv. Martina, kde se konala slavnostní bohoslužba, ho pozdravilo několik stovek lidí. Ozval se potlesk a výkřiky „Bravo“ nebo „Ať žije pan prezident“.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavané zdraví nového prezidenta (15.6.2014).

V davu se nenápadně pohyboval také otec nového prezidenta Andrej Kiska starší, který na inauguraci svého syna přijel z Popradu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska s manželkou při prohlídce čestné stráže (15. 6. 2014)

Recepce na Hradě

V zahradě paláce se podával slavnostní oběd pro bezdomovce, seniory využívající pečovatelskou službu a mladé lidi, kteří vyrůstali v dětských domovech.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Obyvatelky bratislavského domova důchodců dostaly pozvání na oběd s prezidentem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pozvánku na oběd s prezidentem dostali obyvatelé dětského domova z Velkého Slavkova.

Nechybělo položení věnce u památníku obětem železné opony pod hradem Děvín a slavnostní recepce na Bratislavském hradě.

Související témata

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Andrej Kiska

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico po prohře v prezidentských volbách

Foto: Reuters

Ivan Gašparovič

Reklama

Výběr článků

Načítám