Hlavní obsah

Syn si smrt zasloužil. Putine, odpusť, prosí otec agenta Litviněnka

Otec někdejšího ruského špióna Alexandra Litviněnka, který byl v roce 2006 otráven v restauraci v centru Londýna poloniem, se veřejně omluvil ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi za to, že ho vinil za smrt syna. Třiasedmdesátiletý Valter Litviněnko v pátek v televizi prohlásil, že syn si smrt zasloužil.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Litviněnko na smrtelné posteli

Článek

„Vladimire Vladimiroviči (Putine), jestli se díváte, prosím, odpusťte mi všechny pomluvy, které jsem pronesl a napsal z nenávisti k vám,“ prohlásil Litviněnko starší v televizi RT, což je prokremelský kanál v angličtině. „Kdybych věděl, že můj syn pracoval pro britské služby, nemluvil bych o jeho smrti. Jako dvojitý agent mohl být prostě zastřelen. Zrádci by měli být zastřeleni,“ doplnil.

Foto: Profimedia.cz

Valter Litviněnko

Otec kritika Kremlu Litviněnka, který před odchodem do Británie v roce 2000 pracoval pro KGB, obviňoval Moskvu z politické vraždy. Názor změnil teprve nedávno, když mu snacha Marina Litviněnková prozradila, že jeho syn spolupracoval s britskou službou MI6.

„Vedl mě hněv nad smrtí syna. Byl jsem si jist, že to udělaly ruské speciální služby,“ poznamenal Litviněnko a zároveň si postěžoval, že žije v Itálii v bídě. Ruské úřady požádal, aby mu pomohly vrátit se do vlasti.

Británie viní ze zabití Litviněnka bývalého agenta a dnes poslance Andreje Lugovoje. Kreml podíl na smrti Litviněnka odmítá a Lugovoje k britskému soudu odmítl vydat.

Reklama

Výběr článků

Načítám