Hlavní obsah

Rolling Stones se valí už 49 let

Novinky, Jan Barák

Zdatně konkurovali Beatles, po světě prodali miliony desek a dodnes vyprodávají sportovní arény. Ani rockové legendy Rolling Stones ale nebyly vždycky slavné. První koncert odehráli v londýnském klubu Marquee a přilákali pouhých 32 diváků. Stalo se tak před 49 lety, 12. června 1962.

Článek

V 70. letech měl britský hudební fanoušek dvě možnosti. Buď posvátně obdivovat uhlazené Beatles v čele s Johnem Lennonem, nebo propadnout kouzlu drsných buřičů z Rolling Stones. Ti holdovali čistokrevnému rhythm'n'blues a hudba v jejich podání byla drsnější a černošštější než u Beatles.

Parta kolem frontmana Micka Jaggera a kytaristy Keitha Richardse pobuřovala od svého začátku. Veřejnost je často obviňovala ze šlapání po morálních hodnotách a špatného vlivu na mládež. Image „zlých hochů“ se Rolling Stones v příštích 49 letech už nezbavili.

Foto: Profimedia.cz

Rolling Stones (1964)

Název The Rolling Stones vznikl náhodou. Kapela si ho vybrala po tom, co jim zavolal majitel jednoho z londýnských klubů, kde měli večer koncertovat, a ptal se na název kapely. Mick Jagger nevěděl, jak odpovědět a sklopil zrak na zem. Na podlaze zkušebny se zrovna válela výběrová deska Muddyho Waterse s titulní písní Rollin’ Stone Blues. „Tak teda Rolling Stones,“ řekl prý Jagger do telefonu po chvilce váhání.

 Vyplazený jazyk nad Prahou

V roce 1971 vzniklo slavné logo Stoneů s vyplazeným jazykem, vytvořil ho John Pasche. A za pár desítek let se v rámci Steel Wheels-Urban Jungle tour dočkali i čeští fanoušci, jazyk Rolling Stones byl nad Prahou poprvé vyplazen v roce 1990.

V srpnu 1990 tak na místě bývalých spartakiádních cvičení na Strahově vyrostlo grandiózní pódium připomínající ropnou plošinu. Rolling Stones neměli s koncerty na podobných místech žádné zkušenosti. Jeden z jejich techniků se prý ptal, zda je v Praze možné sehnat obyčejné kladivo.

„Já jsem byl dokonce tak nervózní, že jsem si na koncert vzal jen prázdný futrál bez kytary,“ vzpomíná na jedinečnou událost Vladimír Mišík, který jedné z nejslavnějších kapel všech dob předskakoval.

Vábnička v podobě Václava Havla

„Kameny“ tehdy do Prahy přivezl Keith Richards. Ten byl v roce 1968 v hlavním městě jako turista a jeho bohatá historie, pohnutý současný stav a především osoba Václava Havla ho fascinovali. Právě Havel byl hlavním důvodem, proč Rolling Stones do Prahy opravdu přijeli.

Píseň Satisfaction se pro mnohé Čechy stala i sladkou hymnou sametové revoluce.

Foto: Miroslav Zajíc, Právo

Rolling Stones s Václavem Havlem (rok 1990)

Od roku 1990 přijeli Rolling Stones do Prahy ještě třikrát, v letech 1995, 1998 a 2003. V roce 2007 zavítali v rámci Bigger Bang tour i do Brna. A to i přesto, že několik evropských termínů museli kvůli zranění kytaristy Keithe Richardse zrušit.

Zajímavosti 12. června

Svátek: Antonie

Významné události:

1897 byl patentován proslulý "švýcarský" nůž

1963 proběhla premiéra velkofilmu Kleopatra v titulní roli s božskou Liz Taylorovou

Významná narození:

1924 George Herbert Walker Bush (v pořadí 41. prezident USA)

1941 Chick Corea (americký jazzman)

1965 Filip Topol (zpěvák a pianista, lídr skupiny Psí vojáci)

Richards, který se při dovolené na Fidži zřítil z palmy, se ale vykurýroval a v Brně se on i celá kapela představili ve skvělé formě. V podobné, jako když před 49. lety v klubu Marquee jako neznámí mladíčci začínali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám