Hlavní obsah

„Dva vždy se vzdalují k sobě“

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zasloužilý umělec, národní umělec, nositel Státní ceny Klementa Gottwalda, Národní ceny ČSR, slavný český básník, ale také politik. Miroslav Florian se narodil před osmdesáti lety, je autorem především zamilovaných básniček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Miroslav Florian se narodil 10. května 1931 v Kutné Hoře. Vystudoval gymnázium ve svém rodném městě, po maturitě se rozhodl pokračovat ve studiu a roku 1950 úspěšně ukončil obor knihovnictví na Filosofické fakultě Karlovy Univerzity. V letech 1952 až 1954 musel Florian absolvovat vojenskou službu, nastoupil na ni v Mikulově. Poté odjel do Prahy, kde žil už do konce života.

„Co je svět světem, nikdy žádná žena neuškrtila muže, když se jí vyznal, že ji miluje.“

Během svého vojenského výcviku přičichl mladý Florian ke psaní, dostal se v té době do časopisu Československý voják, zde také vojnu řádně dokončil. V roce 1955 nastoupil do Českého rozhlasu v Praze. O tři roky později už působil v nakladatelství Československý spisovatel, kde pracoval až do roku 1977. Ukončil svou činnost především proto, že byl Miroslav Florian zvolen poslancem České národní rady. V České národní radě zasedal až do roku 1981.

První sbírku napsal Florian roku 1948 pod názvem Snubní prsten. V 50. letech se věnoval takzvané poezii všedního dne, z které vyzařovalo vlastní citové zaujetí. V pozdějším období zdůrazňoval občanskou angažovanost a úsilí postihnout základní etické normy tehdejší socialistické společnosti. Zcela se ztotožnil s Husákovou linií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Dalšími sbírkami byly například Blízký hlas (1955) a Otevřený dům (1957), básně inspirované autorovým pobytem na jižní Moravě, Závrať (1957), kde se přiznává obavy z nukleární hrozby, Na každém kroku (1962), Vzdušné čáry (1967), Černý med (1969), Jízda na luční kobylce (1974), Rozsvěcování květů (1978) nebo Proměny světla (1985).

„Jaká poušť a vrak, když křídla lásky mávnou naopak.“

Florian se věnoval také překladatelství básní z ruštiny, němčiny a slovenštiny. Věnoval se tvorbě pro děti, v roce 1961 napsal publikaci Labutí peříčko. Roku 1975 byl slavný spisovatel jmenován zasloužilým umělcem a roku 1982 národním umělcem. Dále obdržel ocenění Státní ceny Klementa Gottwalda v roce 1973 a Národní ceny ČSR z roku 1985. Miroslav Florian byl také členem výboru Svazu československých spisovatelů.

Miroslav Florian odešel po roce 1989 do ústraní, stihl však napsat ještě dvě básnické sbírky, Sanatorium aneb Večer v králíkárně z roku 1995 a Vypálilas mi znamení z roku 1996. V den svých pětašedesátých narozenin autor zamilovaných veršů zemřel v Praze.

Miroslav Florian – Cestou k slunci

„Popelko

„Popelko na posluhách trpěná

„Popelko na posluhách trpěná tvoje blankytná zástěra

byla na kolenou prodřená

Dělníků snoubenko

předzpěvačko chorálu

Vidím tě

Vidím tě v májovém průvodu

zavěšenou do S. K. Neumanna

Do dlaní dýchající

v mrazu únorovém

Na lešení rozkročenou

náruč plnou červánků

Zajímavosti 10. května

Svátek: Blažena

Počasí: 0,8°C (1838)

             28,9°C  (1834)

Významné události:

1503 Kryštof Kolumbus doplul na Kajmanské ostrovy, které pojmenoval Las Tortugas, a to podle počtu želv, které tam viděl.

1908 je poprvé slaven Den matek, a to ve Spojených státech amerických v Západní Virginii.

1970 Československá televize začala vysílat 2. program, ČST2.

1971 sonda Cosmos 419, která byla vypuštěna do vesmíru americkou NASA, se měla pokusit o přistání na planetě Mars.

Významná narození:

1889 Mae Murrayová, americká herečka éry němého filmu (Slečna Peggy v pokušení, Jazzmania).

1892 Jan Weiss, český spisovatel, nositel titulu zasloužilý umělec (Dům o tisíci patrech, Mlčeti zlato, Spáč ve zvěrokruhu, Volání o pomoc, Přišel z hor).

1899 Fred Astarie, americký herec, zpěvák a tanečník (Svět valčíků, Funny Face, Královská svatba, Divotvorný hrnec, Skleněné peklo).

1944 Jim Abrahams, americký režisér (Připoutejte se, prosím!, Žhavé výstřely 1, 2, Kšeft za všechny prachy).

1960 Bono Vox, irský hudebník a zpěvák skupiny U2.

Jak tichý leknín

děti tě trhají ve spánku“

Reklama

Výběr článků

Načítám