Hlavní obsah

Ve vesmíru rozkvetla první květina

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) došlo k dalšímu historickému milníku. Americký astronaut Scott Kelly na svém Twitteru oznámil, že se mu podařilo vypěstovat cínii, která rozkvetla. Jedná se tak o vůbec první květinu, která vyrostla a rozkvetla v nulové gravitaci.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: První květina vypěstovaná na Mezinárodní vesmírné stanici

Článek

„Vůbec první květina, která vyrostla ve vesmíru, se představuje,“ napsal v sobotu na Twitteru Kelly. K příspěvku ještě přiložil fotografii rozkvetlé oranžové ostálky se třinácti lístky. „Ano, ve vesmíru jsou další formy života,“ doplnil.

Na blogu NASA o květinách se uvádí, že cínie neboli ostálky, byly vybrány aby „pomohly vědcům pochopit, jak květiny rostou a kvetou ve stavu beztíže“.

Na konci prosince přitom ještě Kelly zveřejňoval pouze fotky nehezkých ostálek s plesnivými listy. „Naše rostliny nevypadají příliš dobře. Na Marsu by to mohl být problém,“ napsal na Twitter v prosinci Kelly.

Jiné rostliny, jako například hlávkový salát nebo pšenice, ve vesmíru v minulosti už vyrostly, nikdy tam ovšem nerozkvetly květiny. „Ostálky se velmi liší od salátu. Jsou více citlivé na životní prostředí a světelné podmínky,“ popsal britskému serveru Independent Trent Smith, který má na starosti pěstování květin na ISS.

Reklama

Výběr článků

Načítám