Hlavní obsah

NASA zveřejnila první detailní snímek Pluta, není to hrouda mrtvého kamení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká NASA ve středu večer středoevropského času ukázala první fotografie, které při průletu kolem trpasličí planety Pluto pořídila v úterý sonda New Horizons. K planetě se v jednu chvíli přiblížila na 12 500 kilometrů. Za překvapivou považují odborníci skutečnost, že Pluto není hroudou mrtvého kamení a ledu, jak se dosud předpokládalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda New Horizons poslala první detailní snímek PlutaVideo: Reuters

 
Článek

Sonda letěla v Plutu devět let a urazila 4,9 miliardy kilometrů. Mimo jiné zjistila, že trpasličí planeta je v průměru o 80 kilometrů větší, než se doposud myslelo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Že se sonda k Plutu opravdu přiblížila, bylo jasné až ve středu ráno SEČ, kdy na Zemi dorazil signál, který letěl téměř čtyři a půl hodiny. Sonda bude vysílat získaná data na Zemi téměř rok a půl.

Mise k Plutu byla jejím hlavním úkolem, dál pokračuje v letu Kuiperovým pásem, což je oblast rozprostírající se od planety Neptun dál od Slunce.

Mladé hory

Na zveřejněném snímku je podle NASA ledové pohoří, které se tyčí do výšky asi 3500 metrů. Vzniklo před asi 100 milióny lety, což je, jak NASA upozornila, relativně nedávno. Poukázala na to, že na snímku je relativně málo kráterů.

„Je to jeden z nejmladších povrchů, jaké jsme kdy ve sluneční soustavě viděli,” komentoval záběr Jeff Moore z týmu, který snímky analyzoval.

Vědci předpokládají, že hory tvoří zmrzlá voda, protože metan či dusík nejsou dost pevné na to, aby vytvářely hory. „Led se při takto nízkých teplotách, které na Plutu panují, chová jako kámen,“ řekl další z týmu vědců Bill McKinnon.

Foto: Handout, Reuters

Snímek trpasličí planety Pluto

Fotka byla pořízena ze vzdálenosti 770 tisíc kilometrů hodinu a půl předtím, než proletěla Plutu nejblíže. Lze tak předpokládat, že případné další fotografie budou ještě detailnější.

Kromě Pluta vyfotila sonda i jeho měsíce včetně toho největšího – Chárona. Vpravo nahoře je vidět kaňon, který je podle vědců hluboký až devět kilometrů. I u Chárona upozornili na relativně málo kráterů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Detailní snímek Plutova měsíce Cháron

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám