Hlavní obsah

Na kancelářském stole žijí milióny nakažlivých bakterií

Právo, mcm

Kancelářský zaměstnanec se dostane denně do kontaktu s deseti milióny nakažlivých virů a bakterií, které hostují na psacím stole a jeho vybavení. Je jich tam 400krát více než na běžném prkénku na WC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle listu The Daily Mail na to upozornila britská hygienička Lisa Ackerleyová.

Nehygienické podmínky jsou podle ní příčinou ztráty miliónů pracovních dnů. Bakterie i viry nejenže přežívají na pevném povrchu až 24 hodin, ale navíc se tam dokážou i množit.

Jen počítačová klávesnice prý skrývá 7500 různých organismů. Další vegetují na povrchu myší a telefonních sluchátek – a samozřejmě i jinde na telefonu – jenže právě sluchátka si přikládáme skoro až k ústům.

„Naše ruce jsou dálnicí pro choroboplodné zárodky. Sebemenší kýchnutí nebo smrknutí do ruky – a mikrobi začínají putovat po celé naší kanceláři,“ řekla expertka.

Až 80 procent nemocí je způsobeno mikroby, kteří se přenášejí dotykem. Dvě třetiny lidí obědvají za svým kancelářským stolem, pětina administrativních pracovníků si svůj stůl před jídlem neuklidí. Ackerleyová vyzvala, aby lidé dezinfikovali nejen stoly, ale i telefony, klávesnice a myši. Může to vést ke „snížení počtu dní nemocenské“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám