Hlavní obsah

Před litoměřickým gymnáziem se demonstruje za rezignaci ředitelky

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice
Aktualizováno

Netradičně rušně začal školní rok pro studenty Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích. Před školou demonstrují od rána proti ředitelce Evě Bulasové nejen žáci, ale i jejich rodiče a sympatizanti. Stovky lidí si přejí její rezignaci na funkci. Většina studentů gymnázia na protest ve čtvrtek neusedne do lavic.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Před litoměřickým gymnáziem demonstrují stovky studentů, jejich rodičů a sympatizantů.

Článek

Odpůrci dalšího působení ředitelky ve škole volají po jejím odvolání již téměř rok, ve snaze je podporuje i litoměřická radnice.

Eva Bulasová se podle nich zbavovala nepohodlných učitelů, kteří nesouhlasili s jejím stylem vedení školy, především členů odborů. Právě učitelé ředitelku v minulosti několikrát kritizovali za údajně špatné zacházení s nadačním fondem školy a neprůhledné zaměstnávání nových pracovníků a zadávání zakázek.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Před litoměřickým gymnáziem demonstrují stovky studentů, jejich rodičů a sympatizantů.

Ústecký kraj jako zřizovatel školy pod tlakem veřejnosti pověřil pracovní skupinu, aby se děním ve škole zabývala. Komise radě navrhla, aby přiměla ředitelku k demisi. Radní závěry skupiny na sklonku prázdnin projednali a údajně vzali na vědomí veškeré informace vyplývající z jejího jednání. Na odvolání nechtěné ředitelky to ale nestačilo.

„Pokud bychom paní ředitelku odvolali bez závažného důvodu, tak by v případě soudního projednání náhrady ušlé mzdy a další výlohy vyrostly do poměrně vysoké výše, protože plat ředitele není úplně malý," řekl ve středu radní Ústeckého kraje pro školství Petr Jakubec s tím, že jedinou možností tak zůstává odstoupení Bulasové z její vlastní vůle.

Učitelé si nasadili psí náhubky

Ředitelka, která veškerá nařčení odmítá, to však nemá v plánu. „Neodstoupím,“ řekla ve čtvrtek novinářům.

Zástupce rodičů Martin Šimsa ve svém vystoupení k davu připomněl, že právě ve čtvrtek vstoupila v platnost nová školní směrnice, která učitelům zakazuje mluvit o situaci na škole s veřejností a především sdělovacími prostředky bez předchozí konzultace s ředitelkou. Nesouhlas s ní vyjádřili učitelé tím, že do budovy školy vstoupili s psími náhubky na ústech.

Foto: Zavoral Libor, ČTK

Na demonstraci přišly stovky lidí.

Odpůrci ředitelky litoměřického gymnázia protestovali proti jejímu setrvání ve funkci již několikrát. Po dvou demonstracích v Litoměřicích se v červnu vydali i na krajské zastupitelstvo. Na demonstraci oznámili, že se opět chystají vystoupit na jednání zastupitelstva 7. září.

Do té doby hodlají studenti podle svého zástupce Jakuba Sommerschuha stávkovat. Každé ráno se sejdou před školou, kde budou pořádat protestní mítinky. „Vytrváme, dokud paní ředitelka neodstoupí,“ řekl Právu mluvčí studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám