Hlavní obsah

Erupce sopky Grímsvötn byla vidět i z vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blesk stíhající blesk, tuny vulkanického popela a takřka apokalyptické fotografie - tak byl zachycen výbuch islandské sopky Grímsvötn ze zemského povrchu. Hněv nejzuřivějšího islandského vulkánu bylo však možné spatřit i z vesmíru. A díky záběrům projektu Nasa GOES se na moment hlavní erupce může nyní podívat i běžný člověk.

Článek

Unikátní snímky pořídil satelit, kterému se podařilo zachytit surovou sílu výbuchu, který je možné vzdáleně přirovnat snad jen k výbuchu atomové bomby.

V Evropě však svítá na lepší časy. Sopka Grímsvötn přestala být ve středu ráno aktivní a její kouřový oblak se prakticky rozplynul. Oznámil to islandský meteorologický institut. Zda tím ale erupce ustala úplně, se odborníci zatím neodvažují tvrdit s jistotou, napsala agentura AFP.

"Myslím, že je příliš brzy na prohlášení, že erupce skončily, od 4:00 SELČ však sopka neprojevuje aktivitu," řekla geoložka institutu Sigthrudur Ármannsdóttirová.

V noci se zavírala letiště

Už v noci byla zavřena letiště na severu Německa, v pět ráno hamburské, o hodinu později brémské, v sedm pak část prostoru nad Berlínem, informuje BBC.

Berlínské letiště je zavřeno od 11 hodin, píše DPA. Ryanair zrušil všechny lety na sever a střed Německa odbavované do 14. hodiny, jsou jich více než dvě desítky, neletěl ani do Magdeburgu a Lübecku, uvedla SkyNews. Zrušena byla také část letů do Amsterdamu.

Odkloněny nebo zrušeny jsou i některé spoje do Dánska a Norska, zejména lety do Kodaně. Postiženo bude podle organizace pro řízení letového provozu Eurocontrol i Švédsko, skandinávské země ale mají být zasaženy jen v omezené míře. Zasaženo má být i Polsko.

Naopak situace v Británii se zlepšila a letecká doprava tam funguje bez omezení kromě spojů do Německa.

Letecký provoz v ČR zatím nenarušen 

Vzdušný prostor nad Českem se zatím uzavírat nebude. Koncentrace sopečného popela, který by ve středu měl Česko zasáhnout, je totiž nízká. Po dopoledním zasedání to uvedl krizový štáb složený z expertů ministerstva dopravy, Českého hydrometeorologického ústavu, Řízení letového provozu, Úřadu pro civilní letectví a Letiště Praha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám