Hlavní obsah

100 000 dolarů vyhrála nafukovací turbína nebo vodoměr jako minielektrárna

Právo, Petr Kotek
New York

Nafukovací větrná turbína nebo inteligentní vodoměr, který dokáže vyrábět vlastní elektřinu: to jsou dva z celkem pěti projektů oceněných odbornou porotou v mezinárodní soutěži GE ecomagination Challenge: Powering the Grid. Autoři každého z nich obdrží prémii 100 000 dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už dříve byly vyhlášeny výsledky internetového hlasování, v němž zvítězil projekt silnic a parkovišť poskládaných ze solárních panelů. Ten získal odměnu ve výši 50 000 USD. Z České republiky se přihlásilo celkem sedm řešitelů, oceněn však nebyl žádný z nich.

Přihlášených nápadů bylo celkem na 4000. Na internetu o nich diskutovalo 70 000 účastníků ze 150 zemí.

GE navázala také spolupráci se čtyřmi významnými firmami poskytujícími rizikový kapitál. Díky tomu mohla vzniknout soutěž v inovaci ve třech kategoriích: Obnovitelné zdroje, Elektrická síť a Ekologické bydlení a stavby. Na investice do dalšího rozvoje nejslibnějších projektů je díky této spolupráci připraveno celkem 200 miliónů dolarů.

„Soutěž jsme zahájili, abychom podpořili nové nápady a povzbudili inovaci na všech úrovních rozvoje,“ uvedla Beth Comstocková, senior viceprezidenta a marketingová ředitelka GE. „Prvním krokem k modernizaci sítě je objevit nápady a transformovat je v převratné technologie. Soutěž prokázala, že existuje mnoho úžasných nápadů. Oceněné inovační projekty představují kombinaci inteligentního přístupu a působivých podnikatelských schopností.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám