Tipy našich babiček nejen pro lepší chuť lineckého cukroví

  • Dodržujte správný poměr ingrediencí, raději neinprovizujte.
  • Tuky (máslo, heru) před použitím dobře vychlaďte a posléze nastrouhejte nebo nasekejte. Pokud by tuk změknul, mohlo by se těsto spařit, a pak by se špatně tvarovalo.
  • Přísady promíchávejte vidličkou nebo nožem, a pak rychle těsto propracujte rukama do té doby než těsto bude hladké.
  • Než těsto vyválíte, nechte jej minimálně 2 hodiny odležet v lednici.
  • Při vyvalování vál jen velmi lehce podsypte moukou - rozhodně to s moukou nepřehánějte, aby se zbytečně mouka nezapracovávala do těsta.
Tradiční recept na linecká kolečka

Suroviny: 300 g hladké mouky, 300 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, vanilkový cukr, citronová kůra, moučkový cukr na posypání, marmeláda na slepování

Postup: Do prosáté mouky přidejte cukr a vanilkový cukr. Do důlku oddělte žloutek, přidejte nastrouhané máslo, citrónovou šťávu a kůru z jednoho citronu.

Všechny suroviny na linecké curoví smíchejte, vypracujte těsto a zabalte ho do fólie a nechte v chladu 2 hodiny odležet.

Poté z těsta vyválíte na lehce pomoučněném vále plát, ze kterého formičkou vykrájíte tvary jako srdíčka, kolečka, kytičky, atd. Uprostřed poloviny z nich vykrojíte malý otvor. Jednotlivé kusy pokladete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě asi na 170°C 10 až 12 minut do růžova. Vytvořené tvary k sobě slepíte nějakou dobrou marmeládou bez zrníček a jemně pocukrujte.

Jednoduchý recept na linecká kolečka
Suroviny: 1 kg hladké mouky, 600 g tuku /másla, hery apod./, 400 g moučkového cukru, 4 žloutky, 3 marmelády po 320 g (rybízová, linecká)

Postup: Těsto vypracujte z mouky, tuku, cukru a žloutků. Zabalené v potravinářské fólii ho necháte v chladu uležet.

Na pomoučeném vále vyválíte z těsta placku a vykrajujete kolečka. Stejný počet koleček plných jako koleček s vykrojeným středem. Pečte na plechu v předehřáté troubě na 160°C /platí pro horkovzdušné/ a asi 15 minut.

Kolečka po vychladnutí slepujte marmeládou. Nechte uležet 2 až 3 týdny.

Linecké s čokoládovou polevou

Suroviny: Těsto: 7 dkg moučkového curku, 14 dkg másla, 21 dkg hladké mouky, 1 vejce

Náplň: 8 dkg másla, 4 dkg cukru, 0,4 l pomerančové šťávy

Dohotovení: čokoládová poleva

Postup: Mouku smícháte s cukrem, přidáte vejce a nakrájené máslo. Vypracujete těsto a uložíte na 1 hodinu do chladu.

Na náplň svaříte cukr s pomerančovou šťávou. Máslo utřete a postupně přidáváte šťávu. Uložíte do chladu na 30 minut a vše vyšlehejte.

Těsto vyválíte a vykrajujte kolečka. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Vychladlá kolečka slepujte k sobě pomerančovým krémem a ozdobte čokoládovou polevou