Hlavní obsah

Oběti nehody u Studénky odškodníme, slíbil šéf Českých drah

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České dráhy odškodní cestující, kteří utrpěli újmu při železniční nehodě u Studénky na Novojičínsku. Peníze pak budou následně vymáhat po viníkovi nehody, respektive jeho pojišťovně. V České televizi to řekl generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek.

Foto: Drážní inspekce , ČTK

Snímek pendolina poničeného po srážce s kamiónem

Článek

Při středeční srážce vlaku s kamiónem u Studénky na Novojičínsku zemřeli dva lidé, dalších 18 lidí bylo zraněno. Pendolinem jelo podle Krtka 145 cestujících.

Ředitel drah vyjádřil soustrast pozůstalým obětí. „I když nejsme viníci, budeme odškodňovat cestující a pak od viníka vymáhat škody,“ řekl Krtek. Poškození mají kontaktovat právní oddělení ČD, telefon najdou na webu drah.

Lidé ve Studénce jsou zděšeni další železniční haváriíVideo: Prima FTV

„Pokud jde o odškodné, jeho výše dnes není taxativně stanovena jako dřív. Při odškodnění se postupuje dle Občanského zákoníku, metodiky Nejvyššího soudu, u zraněných dle bodového hodnocení lékařů atd.“ upřesnil Novinkám mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

„Řešením těchto případů je pověřený právní odbor generálního ředitelství ČD,“ dodal mluvčí.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Na snímku kabina nabouraného kamiónu.

V případě nárazu rychlíku do zříceného mostu u Studénky z roku 2008 byli podle mluvčího ČD cestující v zásadě odškodněni, s výjimkou několika jednotlivých případů, kde zvláštní nároky řeší soud.

Pozůstalí dostali odškodné řádově stovky tisíc korun. Oba případy ale podle Šťáhlavského není možné srovnávat, protože tehdy platila jiná legislativa. S platností nového občanského zákoníku podle informací pojišťoven nároky na náhradu újmy na zdraví výrazně vzrostly. [celá zpráva]

Podle evropského práva musí železniční dopravce při usmrcení cestujícího do 15 dnů po zjištění totožnosti fyzických osob, které mají nárok na odškodnění, jim vyplatit finanční zálohu ve výši potřebné k pokrytí okamžitých ekonomických potřeb a přiměřené utrpěné újmě.

„Minimální výše zálohové platby je stanovena v hodnotě 21 000 euro (568 663 korun) pro případ úmrtí, v případě zranění výslovně stanovena není, a je tedy příslušně menší,“ dodal mluvčí drah. Upozornil přitom, že záloha nepředstavuje uznání odpovědnosti dopravce za vznik škody, ta je přirozeně na viníkovi nehody.

Na vlaku škoda až sto miliónů

Šéf ČD Krtek také uvedl, že strojvedoucí vlaku je těžce zraněný. Při nehodě měl jen velmi krátkou dobu na reakci a podle předběžných informací nemohl střetu zabránit.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Odklízení následků srážky

České dráhy škodu předběžně odhadují na desítky miliónů korun. Na dotaz ČT, zda to může být až sto miliónů, Krtek řekl: „I to je možné, ale zatím je to spekulace.“

ČD jednají s dodavatelem soupravy Pendolino, společností Alstom, se kterou rozhodnou o dalším postupu a vytvoří rozpočet na opravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám