Hlavní obsah

Greta se raduje: Menší penisy by mohly probudit svět

O pořádný poprask se postarala mladá aktivistka Greta Thunbergová, která na svém twitterovém účtu sdílela zprávu o tom, že znečišťování planety může mít za následek mimo jiné zmenšování a deformaci pánských genitálií. „Teď se všichni uvidíme na další demonstraci,” doufá mladá Švédka.

Foto: Profimedia.cz

Greta Thunbergová

Článek

Pro osmnáctiletou Gretu by mohla být informace o možných souvislostech mezi znečišťováním planety a velikostí penisů nadějí, že její slova začne brát vážně mnohem více lidí. Ruku na srdce, pánové, dokud nám ftaláty, tedy chemické látky používající se jako změkčovadla plastů, vyloženě nesahaly do trenýrek, málokdo o nich věděl.

Ve skutečnosti se jedná o estery kyseliny ftalové, které mají neblahý vliv na znečišťování planety. Jak popsala ve své knize Count Down doktorka Shanna Swanová, moderní způsob života ohrožuje prakticky celé lidstvo. Chemické látky totiž mají podle doktorky, která vychází zejména ze svého dlouholetého výzkumu, mimo jiné vliv na počet a kvalitu spermií.

Swanová zkoumala takzvaný „ftalátový syndrom” nejdříve na hlodavcích. Pozorovala, že těm jedincům, kteří byli látkám vystaveni, se narodila mláďata s menšími pohlavními orgány. Později přišla ke stejným výsledkům i u lidí. Zjistila, že chlapci, kteří jsou v děloze před narozením vystavováni zmíněným ftalátům, se rovněž narodí s menším penisem.

Nový druh vodního šneka se jmenuje po Gretě Thunbergové

Svět

Zkoumání ftalátů přitom není žádnou novinkou. Tyto látky mohou mít vliv na produkci dihydrotestosteronu, který ovlivňuje anogenitální vzdálenost (vzdálenost od středu konečníku ke genitáliím). Rané studie prokázaly, že muži s kratší anogenitální vzdáleností (méně než 52 milimetrů) mají až sedmkrát vyšší pravděpodobnost toho, že budou neplodní. U novorozenců, kteří byli vystaveni ftalátům, existuje až 90krát vyšší riziko toho, že právě anogenitální vzdálenost bude krátká.

Tohoto poznatku se Greta okamžitě chytla a článek, který ve středu publikoval server Sky News, sdílela na svém twitterovém účtu s komentářem: „Teď se všichni sejdeme na další demonstraci za čistší životní prostředí.” Její příspěvek rozhodně nezůstal bez odezvy. V pátek měl zhruba 300 tisíc „lajků” a desítky tisíc sdílení.

Jestli rozšíření informace o tom, že konkrétní chemická látka může mít vliv na velikost penisů, pomůže mladé Švédce k větší popularitě u mužů, se zatím nedá posoudit. Každopádně nezapomínejte, že ftaláty nikdy nespí.

Reklama

Výběr článků

Načítám