Hlavní obsah

Retro inspektoři Plesl, Langmajer a Šafařík vyřeší Zločiny Velké Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Nový seriál Zločiny Velké Prahy se odehrává v roce 1922, ale tvůrci tvrdí, že příběhy mají vyznít současně. Nemělo by tedy jít o kopii Hříšných lidí města pražského. Pokus o modernější vidění doby, která nebyla vůbec idylická, má premiéru 31. ledna ve 20:10 na ČT1.

Trailer seriálu Zločiny Velké PrahyVideo: Česká televize

 
Článek

V roce 1922 vznikla Velká Praha tím, že se k centru připojily Dejvice, Břevnov, Smíchov, Žižkov, Karlín, Nusle a další čtvrti. Do nově vzniklého velkoměsta přijíždí z Vídně také kriminalista Hynek Budík, elegantní frajírek v kvalitním obleku, kterého ztvárnil Jaroslav Plesl.

„Když jsem se na roli připravoval, přehrával jsem si v hlavě všechny možné detektivky té doby, abych se aspoň trochu přiblížil espritu elegantních vrchních inspektorů a detektivů, které známe z českých, ale třeba i britských detektivních filmů a seriálů,“ popsal.

Foto: ČT

Jiří Langmajer, Jaroslav Plesl a Denis Šafařík

Foto: ČT

Jaroslav Plesl, Jiří Bartoška a Miroslav Táborský

Společně s inspektorem Rudolfem Havlíkem (Jiří Langmajer) a policejním agentem Martinem Nováčkem (Denis Šafařík) budou řešit kriminální případy, ale i běžné životní problémy. Ve vedlejších rolích se představí Lenka Vlasáková coby šlechtična a žena inspektora Budíka, Sabina Rojková a Darija Pavlovičová v roli jejich dcer nebo Jiří Bartoška, Lucie Žáčková, Miroslav Táborský a František Němec.

Lesby, MeToo a feministická děkanka. Hřebejk chystá krimi seriál z univerzity

Film

Zločiny Velké Prahy nemají být jen klasická detektivka. „Přestože každý z deseti dílů má uzavřený detektivní případ, tak právě prolínání s osudy rodin je výjimečné a myslím, že to je to, co může diváky zajímat. I proto, že příběhy jednotlivých hrdinů jsou v zásadě současné,“ poznamenal  režisér Jaroslav Brabec.

„Snažili jsme se, aby Zločiny Velké Prahy byly udělány aktuálně. Tak, aby se na ně diváci byli schopní dívat současnýma očima. Nikoliv jako na nějaký artefakt, ale jako na seriál, který vznikl teď.“

Reklama

Výběr článků

Načítám