Hlavní obsah

Zemřel zakladatel skupiny Olympic Pavel Chrastina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 81 let zemřel hudebník Pavel Chrastina, který stál u zrodu kapely Olympic. Právu to potvrdil Petr Janda z Olympiku.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Chrastina na snímku z roku 2012

Článek

„V šedesátých letech byl Pavel můj velký kamarád. Potom jsme se trochu rozkmotřili, ale když se po letech vrátil z emigrace, opět jsme se sešli. Dokonce jsme spolupracovali, na každé nové desce Olympiku měl jeden text. Vyjma té poslední. To už mi říkal, že na tom není zdravotně dobře a že se na psaní nemůže soustředit. Měli jsme korektní vztah,“ řekl Právu Janda.

Pro skupinu Olympic, kterou s dalšími hudebníky založil v roce 1962, psal Chrastina v prvních letech její existence i texty a působil jako doprovodný zpěvák a hráč na baskytaru. Kapelu opustil v roce 1969.

Je autorem například písní Pták Rosomák, Želva nebo Snad jsem to zavinil já, Dej mi víc své lásky nebo Krásná neznámá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Skupina Olympic v roce 2017, když odehrála koncert k 55 letům své existence. Na snímku zleva jsou bývalí členové Pavel Chrastina, Ladislav Klein a František Ringo Čech a zpěvák a kytarista Petr Janda.

Už předtím se jako člen pražských kapel EP-Hifi a Studijní skupiny big beatu významně podílel na podobě tehdejší české hudební produkce. První skupinu si založil už jako student elektrotechnické fakulty v roce 1958 na zámku v Poděbradech. Jmenovala se Samuel's Band.

Poté, co dokončil studia na FAMU, pracoval jako scenárista a režisér v Československé televizi a Krátkém filmu Praha.

Foto: Vlasta Luťanská, Právo

Petr Janda (vlevo) a Pavel Chrastina na archivním snímku

V roce 1980 emigroval do Austrálie, potom se přestěhoval do USA. Zpět do Česka se vrátil až v roce 1994. Hrával pak se skupinou Mefisto a věnoval se psaní poezie a článků.

„Naposledy jsme se viděli asi před třemi lety. Sešli jsme se kvůli nějakému textu. Před čtrnácti dny jsem mu volal, ale to už mi nezvedl telefon,“ dodal Janda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám