Hlavní obsah

Jana Svobodová: divadlem proti rasismu

Právo, Salon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLÁ POD BEZDĚZEM - JEZOVÁ

Ve čtvrtek bude mít v uprchlickém táboře Bělá pod Bezdězem - Jezová premiéru divadelní inscenace V 11:20 tě opouštím. Připravilo ji Divadlo Archa v rámci vládní kampaně Projekt tolerance - Společně proti rasismu. Autorkou a režisérkou inscenace je Jana Svobodová.

Článek

Proč hrajete v uprchlickém táboře, jaký má takové divadlo smysl?

Myšlenka vznikla před dvěma lety. Původně jsme chtěli udělat představení pro uprchlický tábor s holandskou skupinou Dogtroep. Jenže ta se před časem rozpadla a původní projekt se nemohl uskutečnit. Ale mezitím, před rokem, už jsme pořádali několik dílen na území uprchlického tábora v Červeném Újezdě. Na základě těch dílen jsme dostali v konkursu vládní zakázku a tento projekt tak patří ke kampani proti rasismu a xenofobii.

Hlavní smysl je představit uprchlíky jako rovnoprávné bytosti, jako lidi, kteří mají své sny, touhy, ale taky schopnosti, s nimiž k nám přicházejí žít. Chceme se podílet na prezentaci této problematiky české veřejnosti, protože, jak se během let ukázalo, Češi nebyli po listopadu 89 připraveni na příliv cizinců a zejména ne na lidi, kteří sem přicházejí v nelehké životní situaci.

Na rozdíl od západních zemí to pro nás byla nová realita. Takže naším cílem je představit uprchlíky, kteří mluví jiným jazykem, přicházejí z jiné kultury - jako lidi, kteří nás můžou inspirovat, a ne obtěžovat. Proto taky budeme hrát přímo v Jezové, v uprchlickém táboře, a diváky sem budeme vozit. Nechceme si jen udělat nějaký site-specific projekt, ale jsme tu proto, abychom oslovili nejbližší okolí, lidi, kteří s uprchlickým táborem přímo sousedí, setkávají se s uprchlíky každý den v samoobsluze, někdy i v hospodě, jejich děti s dětmi uprchlíků ve školách.

Autobusy přivezeme diváky z Bělé, z Kuřivod, Mimoně, České Lípy, Liberce. Už máme zkušenost ze série putovních představení po uprchlických táborech. Ty se setkaly s ohromnou odezvou u veřejnosti.

Myslím si, že divadlo má velkou schopnost a moc prolamovat bariéry. Tím, že inscenace vytváří situace, kterým rozumíme - ztrátu blízkého člověka, bloudění, hledání... Jde nám o to - když se nám podaří ty příběhy učinit sdělné - změnit úhel pohledu veřejnosti na uprchlíky, na lidi v nouzi. To jde samozřejmě velmi pomalu, ale myslím si, že to je jeden z kroků, který má smysl.

Reprízy V 11:20 tě opouštím v Bělé pod Bezdězem - Jezové se hrají ve dvou sériích 7.-9. října a 13.-16. října, na každé představení je vypravováno několik autobusů pro diváky, z Prahy vždy v 17.15 z ulice na Florenci, z dalších měst (Ml. Boleslav, Česká Lípa, Liberec, Jičín, Mělník, Jablonec nad Nisou a Bělá pod Bezdězem) jen v některé dny - podrobné informace a rezervace na telefonním čísle 221 716 111 nebo na internetové adrese www.archatheatre.cz .

Vstupenky včetně dopravy stojí 90 Kč, pro studenty a důchodce 50 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám