Hlavní obsah

Película láká v únoru na film s Bardemem a Cruzovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V druhé půlce února bude v některých českých kinech opět slyšet španělština. Sály v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové diváky v rámci festivalu La Película pozvou na přehlídku toho nejzajímavějšího z aktuální španělsky mluvené kinematografie.

Foto: ČTK/AP

Penélope Cruzová a Javier Bardem v Cannes.

Článek

Návštěvníci se mohou těšit na snímek Všichni to vědí s Penélope Cruzovou a Javierem Bardemem nebo trojici filmů nominovaných na výroční španělské filmové ceny Goya. Latinskou Ameriku bude na přehlídce zastupovat nový film mexického režiséra Alfonso Cuaróna s názvem Roma, sdělila mluvčí přehlídky Lucie Čunderliková. Kompletní program bude zveřejněn v lednu.

Manželský pár Cruzová a Bardem ztvárnil hlavní role v psychologickém thrilleru Všichni to vědí (Todos lo saben). Jde o nový snímek íránského režiséra Asghara Farhádího, který se natáčel ve Španělsku a premiéru měl letos v květnu na festivalu v Cannes. Z Farhádího tvorby už filmoví fanoušci mohou znát filmy Klient či Rozchod Nadera a Simin, které oba získaly sošku Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Diváci se mohou těšit také na komedii Šampioni nebo thriller Království (El reino) od Rodriga Sorogoyena. Španělský režisér má na svém kontě například snímek Stockholm, který zpracovává téma stockholmského syndromu, nebo Zlatou mušlí oceněný snímek Ať nám bůh odpustí (Que Dios nos perdone).

Roma. Dětství v sedmdesátých letech

Trojice snímků Šampioni, Království a Všichni to vědí získala dohromady 32 nominací na výroční španělské filmové ceny Goya. V době, kdy je čeští diváci na festivalu La Película spatří, už bude jasné, zda nominace proměnily a jejich tvůrci obdrželi bustu španělského malíře Franciska Goyi. Španělské obdoby amerických Oscarů se budou udělovat 2. února.

K vrcholům festivalového programu bude podle Čunderlikové patřit film Roma. Jde o částečně autobiografický černobílý snímek o životě v mexické metropoli v 70. letech minulého století. Drama bylo pojmenováno po čtvrti v mexickém hlavním městě, kde Cuarón vyrůstal. Světovou premiéru měl letos v srpnu na filmovém festivalu v Benátkách, kde získal hlavní cenu.

Americká média snímek považují za favorita letošních Oscarů mezi zahraničními filmy, sošky se budou udělovat 24. února. S Oscary už Cuarón má zkušenosti, jeho film Gravitace jich posbíral sedm, včetně Oscara za režii. Cuaróna proslavilo třetí pokračování filmové adaptace knižních příběhů o malém kouzelnickém učni Harry Potter a vězeň z Azkabanu, v Česku je znám například i díky filmu Mexická jízda.

Festival La Película letos také připomene španělskou režisérku Pilar Miróovou. Loni vzdal hold slavné španělské herečce a zpěvačce Aně Belénové. Festival začne v pražském kině Světozor a ostravském Minikině 19. února, o pár dní později se zapojí i brněnské kino Scala a Bio Central v Hradci Králové. Festival se bude konat počtrnácté, pořádají ho španělské velvyslanectví v Praze, Institut Cervantes a kino Světozor.

Reklama

Výběr článků

Načítám