Hlavní obsah

První obraz z kontroverzní Gurlittovy sbírky se prodal za 71 miliónů

Londýn

Londýnská aukční síň Sotheby’s ve středu prodala první obraz ze sbírky Němce Cornelia Gurlitta, jejíž objev byl před dvěma lety celosvětovou senzací. Dílo s názvem Dva jezdci na pláži od německého impresionisty Maxe Liebermanna bylo vydraženo za téměř 1,87 miliónu liber (71,4 miliónu korun), výsledná suma tedy takřka čtyřikrát překonala odhad.

Foto: Sotheby's

Dva jezdci na pláži od německého impresionisty Maxe Liebermanna

Článek

První obraz z Gurlittovy sbírky se prodal za 71 milionů korun.

Zmíněné plátno bylo mezi prvními, které se dostalo zpět k právoplatným dědicům původních židovských majitelů. Odhad před aukcí uváděl, že obraz má cenu až 550 000 liber (21 miliónů korun).

Jednaosmdesátiletý Cornelius Gurlitt, syn Hildebranda Gurlitta, který jako obchodník s uměním pracoval pro nacistický režim, zemřel loni v květnu. Necelý měsíc předtím státní zastupitelství rozhodlo, že sbírka, o jejíž existenci neměli ponětí ani odborníci, se má vrátit do jeho vlastnictví. Gurlitt v závěti sbírku odkázal soukromé nadaci Muzea výtvarného umění v Bernu.

Odborníci postupně určují, která díla byla ukradena židovským majitelům. Díky tomu se Liebermannův obraz vrátil potomkům původního majitele Davida Friedmanna. Jeho sbírku nacisté zkonfiskovali v roce 1938.

Součástí středeční londýnské aukce byly například obrazy Edouarda Maneta či Gustava Klimta. Manetovo plátno s názvem Le Bar aux Folies-Bergere, které mělo odhadní cenu až 20 miliónů liber (763 miliónů korun), se prodalo za necelých 17 miliónů liber (649 miliónů korun).

Za Klimtův portrét Gertrud Loewové, který byl oceněn až na 18 miliónů liber (přes 670 miliónů korun), nabídl vítěz dražby téměř 24,8 miliónu liber (asi 947 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

V Gurlittově bytě objevili další díla

V bytě zesnulého německého sběratele moderního umění Cornelia Gurlitta byla objevena další umělecká díla. Jedná se mimo jiné o sochu, jejímž autorem je...

Výběr článků

Načítám