Hlavní obsah

Liberec ožije o víkendu festivalem WTF?!

Právo, Radmila Hrdinová

O víkendu 12. až 14. června pořádá liberecké Divadlo F. X. Šaldy již 4. ročník Festivalu současného divadla WTF?! Prostory Malého divadla naplní netradiční divadelní aktivity a projekty ze tří sousedících zemí.

Foto: DFXŠ Roman Dobeš

Na festivalu WTF?! není nouze o netradiční zážitky.

Článek

Festival WTF?! odstartuje v pátek v 17 hodin premiéra Cudownie, Wundervoll, Úžasný z produkce J-O-Ś, což je příhraniční spolupráce německého Divadla Gerharta Hauptmanna z Görlitz a Žitavy, domácího Divadla F. X. Šaldy Liberec a Teatru im. Cypriana Kamila Norwida z polské Jelení Góry. Absurdní komedii napsali autoři ze všech tří zemí a účinkují v ní herci všech tří divadel.

Páteční večer nabídne dále představení O hezkých věcech, které zažíváme divadelního spolku Masopust, Divadlo F. X. Kalby uvede derniéru Mickey Mouse je mrtvý a závěr večera bude patřit DJ Matějovi v divadelním klubu.

Foto: DFXŠ Roman Dobeš

Festival navštěvují hlavně mladí lidé, kteří za ním přijíždějí z celé republiky i příhraničních zemí.

V sobotu se festivalový program rozběhne od 14 hodin a nabídne sedm představení. Mimo jiné Autobuf divadla Bufet, Divadlo Anička a letadýlko zahraje představení pro dospělé Pičus není kretén, Divadlo F. X. Kalby 1000 věcí, které mě serou, baletní soubor Divadla F. X. Šaldy představí svou novinku Solarix. Festival zakončí v neděli dopoledne Divadlo Anička a letadýlko představením pro děti Vivi tady nebydlí. Program je opět velmi nabitý a nabízí – jako ostatně vždy – provokativní, šokující i úžasné zážitky.

Festival WTF?! vymyslel organizátor, dramatik, herec a zakladatel Divadla F. X. Kalby Tomáš Dianiška. Jeho název vysvětluje takto: „Je to obecně známá anglická zkratka, používaná pro zápis anglického výrazu vyjadřujícího zděšení, ohromení, znechucení, případně radostný údiv. To jsou všechno reakce, které naše divadlo může vyvolávat a vyvolává, takže nám to přišlo na místě.“

V roce 2011 se konala pouze jednodenní akce, od následujícího roku má WTF?! charakter víkendového festivalu. Kromě divadla se diváci mohou těšit i na nejrůznější stánky s jídlem, oděvy, šperky a jinými doplňky, výtvarné výstavy, například na výstavu fotografií kultovní švýcarské novinářky a spisovatelky 20. století Annemarie Schwanzerbach, která je součástí výročí 25 let spolupráce Libereckého kraje se švýcarským kantonem Sankt Gallen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám