Hlavní obsah

Ortenova cena Stančákové

Právo, (cg, ČTK)

Na 21. ročníku mezinárodního veletrhu Svět knihy Praha, jenž hostí do neděle holešovické Výstaviště, byla včera udělena Cena Jiřího Ortena. Získala ji básnířka Alžběta Stančáková (1992).

Foto: ČTK

Básnířka Alžběta Stančáková

Článek

Porota ceny zřizované Svazem českých knihkupců a nakladatelů pro autory do třiceti let svou volbu za její debutovou sbírku Co s tím zdůvodnila slovy: „Za přesná básnická pozorování, drzá a drsná gesta.“

Součástí ceny je také šek na padesát tisíc korun.

Včera také začaly akce čestného hosta veletrhu, kterým je Egypt. Ahmad Megahed, ředitel Egyptské státní knižní organizace, připomněl, že šest tisíc let zaznamenaných dějin řadí tuto zemi mezi nejstarší civilizace. Její současnost představuje množství různorodých kultur, jež ovlivnily ji i všechny ostatní, které s ní kdy vstoupily do kontaktu.

Sborník egyptských povídek z let 1915 až 2015 prezentovali s hosty vyučující i posluchači arabistiky Filozofické fakulty UK, program Pavla Onderky pak představil chystanou knihu o egyptských mumiích.

Egyptský bohemista a překladatel Chálid Biltagí včera na veletrhu řekl, že Egypťané vnímají velmi pozitivně bývalého českého prezidenta Václava Havla jako literáta i jako politika. Jeho kniha Moc bezmocných výrazně ovlivnila politické aktivisty v zemi, kterou desetiletí řídil autoritativní režim.

Egypťané podle Biltagího poznali Havla už v 60. letech jako dramatika díky překladu jeho Zahradní slavnosti a později prostřednictvím eseje Moc bezmocných, která se do země nejprve dostala v angličtině a před třemi roky ji z češtiny přeložil právě Biltagí.

„Moc bezmocných měla v naší společnosti velmi pozitivní odezvu a měla určitě svůj vliv,“ tvrdí bohemista.

Reklama

Výběr článků

Načítám