Hlavní obsah

Na Vyšehradě se loučili s Miroslavem Ondříčkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V bazilice sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě se příbuzní i veřejnost loučili s kameramanem Miroslavem Ondříčkem, který zemřel 28. března ve věku 80 let. Přišel jeho syn David Ondříček, herec Jiří Bartoška, herečka Jiřina Bohdalová, zpěvačka Tereza Černochová a mnoho dalších.

Na Vyšehradě se loučili s Miroslavem Ondříčkem Video: Novinky

 
Článek

U rakve na katafalku byly věnce rodiny zesnulého a jeho přátel, dále prezidenta Miloše Zemana, předsedy vlády Bohuslava Sobotky, hlavního města Prahy, České filmové a televizní akademie, karlovarského festivalu, Národního filmového archivu a Státního fondu kinematografie a fotbalového klubu Slavia, jehož byl zesnulý velkým příznivcem a činovníkem. Hráči a fanoušci klubu se s ním rozloučili už o víkendu při zápasu s pražskými Bohemians, když nastoupili s černými páskami a utkání zahájili minutou ticha.

Mezi přítomnými byli i oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk, režiséři Juraj Jakubisko a Karel Smyczek, producenti Jaroslav Bouček a Pavel Strnad. Rozloučení se účastnili například i spisovatel Jiří Stránský, herec Jan Kačer a fotbalisté Karel Poborský a Vladimír Šmicer.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Foto: Jan Handrejch, Právo

Z Ameriky poslal květiny režisér Miloš Forman s chotí Martinou. „Mirkův odchod je pro mě nesmírně bolestný. Utěšuje mě jen, že krása, kterou vytvořil na plátně, tady zůstane navždy,” komentoval jeho úmrtí. Nechyběly ani poslední květinové pozdravy filmové školy v Písku, která nese jeho jméno, pražské FAMU a České televize.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Syn David Ondříček

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jiří Bartoška

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jiřina Bohdalová

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslední rozloučení s Miroslavem Ondříčkem

Následný církevní obřad byl pro veřejnost uzavřen a určen jen rodině a nejbližším přátelům zesnulého. Bazilikou se v jeho průběhu rozezněly melodie z Formanova filmu Vlasy, Passerova Intimního světla a v závěru také hudba Mozartova, která doprovázela osmioscarového Amadea. Gabriela Beňačková zazpívala lidovou píseň Už mou milou od oltáře vedou z Krejčíkova snímku Božská Ema a Schubertovo Ave Maria.

Zádušní mši sloužil děkan Vyšehradské kapituly Tomáš Holub, z evangelia četl herec Josef Abrhám.

Herečka Božidara Turzonovová vzpomněla na natáčení filmu Božská Ema, na to, jak Ondříček příběh o Destinnové umocnil svou magickou kamerou. „Udělal jsi mě krásnou a slavnou, a tak ti děkuju,” řekla.

Krátce promluvili rovněž režisér Ivan Passer, herečka Martha Issová a ze záznamu režisér Miloš Forman. "Mirečku, bylo to krásný. A já myslím, že zase spolu něco uděláme," vzkázal.

Miroslav Ondříček byl dvakrát nominován na Oscara, ani jednou však děkovnou řeč přednést nemohl a zlatou sošku nezískal. V roce 2004 však dostal od Americké unie kameramanů Mezinárodní cenu za životní dílo. Na karlovarském festivalu převzal Zlatý glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Byl držitelem státního vyznamenání Za zásluhy a stál v čele České filmové a televizní akademie, na jejímž zrodu se v polovině 90. let podílel. Dostal i Českého lva za přínos českému filmu.

Stál za kamerou čtyř desítek snímků: sedmi Formanových, několika Jana Němce či George Roye Hilla a Lindsaye Andersona. Za Formanovy filmy Ragtime a Amadeus byl nominován na Oscara. Mezi další jeho slavné tituly patří Konkurs, Intimní osvětlení, Vlasy a Valmont. Naposledy natáčel v USA s režisérkou Penny Marshallovou. Čas probuzení s Robertem de Nirem měl velký ohlas, ve snímku Velké vítězství byla hvězdou zpěvačka Madonna.

Reklama

Výběr článků

Načítám