Hlavní obsah

KLDR hrozí přísným trestem hercům Jamesi Francovi a Sethu Rogenovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejská diktatura pokračuje v bizarních výhrůžkách a v bezpečí není ani Hollywood. Internetový server Uriminzokkiri odsoudil film The Interview s Jamesem Francem a Sethem Rogenem.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Film je bláznivá komedie o atentátu na velkého vůdce Kim Čong-una. KLDR to považuje za provokaci, která si zaslouží přísný trest.

„Promítat film o spiknutí, který se skládá ze samého překrucování pravdy a absurdních výmyslů, je zlá provokace naší důstojné republiky a urážka našeho poctivého lidu,” pohoršuje se oficiální severokorejská propaganda.

Upoutávka na film The InterviewVideo: Falcon

„Brakoví filmaři, získaní za pár dolarů, poškodili důstojnost a etiku filmu... musejí být přísně potrestáni.”

„Jak ubohé jsou USA, zoufale se snaží strhnout autoritu naší republiky, která den za dnem roste, ošuntělým filmem,” pokračuje autor v emotivním článku.

Foto: Universal Pictures

Rose Byrneová a Seth Rogen v komedii Sousedi

V komedii The Interview vystupují Dave Skylark (James Franco) a Aaron Rapoport (Seth Rogen), kteří mají televizní pořad o celebritách a požádají o rozhovor Kim Čong Una. Diktátor je náhodou fanouškem pořadu a souhlasí, jenže před odletem oba kontaktuje CIA a požádá je, aby na něj spáchali atentát. The Interview jde v USA do kin o Vánocích, v Česku zatím nemá stanovenou premiéru.

Běžný obyvatel KLDR nemá žádnou šanci film vidět. Poměry v zemi zaznamenal v posledních letech např. nejúspěšnější český dokument roku 2009 Vítejte v KLDR! Lindy Jablonské. Jde o děsivý záznam zájezdu turistů do komunistické Koreje, kde lidé trpí hladem, ale vláda se pro cizince snaží hrát pečlivě připravené divadlo o šťastné zemi.

Sedmadvacet českých turistů prožilo program složený z návštěv oficiálních atrakcí, kde je po celou dobu hlídají průvodci a tajní agenti. Nikdo nesmí mluvit s běžnými Korejci nebo telefonovat.

Pozoruhodná je také knížka Není co závidět novinářky Barbary Demickové, která dlouho žila v Jižní Koreji a začala se stýkat se Severokorejci, kterým se podařilo uprchnout.

Prostý popis jejich životů v KLDR může znít až neuvěřitelně, ale konkrétně českému čtenáři na rozdíl od amerického ledacos připomene. Nebude se třeba divit, že všemocná strana nechala v chudé zemi v každém městečku vybudovat jednoduché kino, aby se tam promítaly jen severokorejské a ruské filmy. Nebo tomu, že jediná rodina v paneláku, která vlastní televizi, pozve všechny sousedy, aby je vzápětí někdo udal pro celkem nevinnou ironickou poznámku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám