Hlavní obsah

České animované filmy ve Francii

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve znamení českého animovaného filmu probíhá tento týden ve francouzském městě La Rochelle mezinárodní filmový festival. Jednou z jeho hlavních sekcí je totiž pocta české animaci s názvem Ať žije český animovaný film!.

Foto: ČTK

Dějištěm mezinárodního animovaného filmového festivalu je francouzské La Rochelle.

Článek

Výběr odráží nejzásadnější historické milníky ve vývoji české animace, návštěvníci uvidí 31 snímků, z nichž nejstarší je Inspirace Karla Zemana z roku 1949. Soudobou tvorbu pak reprezentují Království příborů Evy Skurské, Chybička se vloudí Anety Kýrové či Graffitiger Libora Pixy.

Čestným hostem festivalu je režisér Jiří Barta. „Jsem velmi potěšen iniciativou Českého centra, které se zasloužilo o prezentaci českého animovaného filmu na festivalu v La Rochelle, a to ve velkém rozsahu,“ řekl k tomu tvůrce filmu Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny, který také na festivalu uvedl.

Prezentace českého filmu je jednou z priorit Českého centra v Paříži. Nedávno tam proběhl křest francouzské verze DVD filmů Cesta do pravěku, Vynález zkázy a Baron Prášil režiséra Karla Zemana. Celkem již v edici českých filmů vyšlo na DVD přes třicet filmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám