Hlavní obsah

Mužský sbor Chanticleer kráčí napříč stoletími

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký mužský sbor Chanticleer koncertoval v neděli potřetí v Praze. V Rudolfinu uvedl nový program She Said/He Said (Co řekla ona/Co řekl on).

Foto: Lisa Kohler

Americký mužský sbor Chanticleer

Článek

Dvanáct pánů obsáhne svými hlasy celou škálu od sopránu po bas, což jim umožňuje interpretovat prakticky jakýkoli repertoár. Nový program jejich evropského turné sahá od středověku až po současnost a od madrigalů po gospely.

Milovníky renesanční polyfonie potěšili dokonalou interpretací Palestriny, Victorii, Gabrieliho i Monteverdiho, s dokonalou sezpívaností a smyslem pro výraz a deklamaci textu, novinkou v jejich přednesu byly tři Ravelovy šansony i francouzská a ruská lidová píseň, opět výrazově přesné a hravé.

Posluchačsky nejspornější je německý romantický repertoár, z něhož nejlépe vyšel ryze mužský sbor Fanny Mendelssohnové Wasserfahrt.

Nejlépe se sbor cítí ve skladbách napsaných přímo pro něj, byť autoři často zkouší, co ještě „hlasový orchestr“ zazpívá. Zážitkem byla Wait Fantasy Steva Hackmana, kde každý zpíval sám za sebe a zároveň s úžasným citem pro zvukový celek.

Chanticleer opět vzbudil nadšení i svým sympatickým vystupováním a lze se jen těšit na jeho další pražskou návštěvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám