Hlavní obsah

RECENZE: Komedie chytřejší a vtipnější než obvykle. Jennifer Anistonová hraje ve filmu Millerovi na tripu striptérku

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrou a až překvapivě inteligentní zábavu nabízí americká romantická komedie Millerovi na tripu s Jennifer Anistonovou v roli světem protřelé striptérky.

Foto: Warner Bros, ČTK/APTN

Millerovi, zleva Jennifer Anistonová, Will Poulter, Emma Robertsová a Jason Sudeikis

Článek

Davida Burkeho, bezvýznamného podomního prodejce marihuany, potká hned na začátku filmu velká smůla: parta pouličních grázlíků ho obere o zboží i o výdělek, který má odevzdat bossovi. Ten se ovšem zlobí méně, než by David čekal. Učiní mu jen nabídku, kterou nelze odmítnout. Pošle ho do Mexika, aby odtud propašoval „špetičku“ marihuany.

David si sice dobře uvědomuje rozdíl v pojmech drobný dealer a mezinárodní pašerák, ale druhá možnost je nechat zabít se hned. A tak začne přemýšlet, jak splnit zadání a nenechat se chytit. Nápad, jak to provést, mu přinese letmé setkání s rozeřvanou americkou rodinkou v obytném přívěsu: u takové by žádný celník drogy hledat neměl.

David sice žádnou rodinu nemá, ale to je to nejmenší. Za manželku poslouží sousedka a striptérka Rose, dceru zahraje puberťačka Casey, bydlištěm toho času na ulici, a třináctiletý Kenny, který se na maléru dost podepsal, bude nadšeným synkem.

Rodina je na světě a vyráží na cestu, která přinese mnohem víc komplikací, než David čekal. Přinese samozřejmě i očekávanou proměnu charakterů i vztahů všech hlavních aktérů. V tom směru jsou Millerovi pro diváky velmi čitelní. Jenže, co už tu nebylo? Podstatné je, jak je to napsané a zahrané.

A v tomto ohledu přichází příjemné překvapení. Jak v počátečních strkanicích a hádkách mezi „rodiči a dětmi“, tak v následujícím sbližování přináší film opravdu dnes již nebývalé množství vtipných dialogů i situací. Divák tedy sice velmi správně tuší, jak to všechno dopadne, ale je často překvapován nápady, které scenáristé Sean Anders a John Morris svým postavám předepsali.

Anistonová přitom dokazuje, že má víc komediálního talentu, než mohla jako Rachel z Přátel kdy ukázat

Počínaje dalšími setkáními s tou nejpříšernější americkou rodinkou, jakou si umíte představit, přes mnohé peripetie, které na téhle road movie Millerovi zažijí, až třeba k drobnému sympatickému fórku na adresu Anistonové.

Ta přitom dokazuje, že má víc komediálního talentu, než mohla jako Rachel z Přátel, k nimž zmíněný hudební vtip odkazuje, kdy ukázat. Jako striptérka Rose vyzařuje přesnou míru protřelosti a únavy světem a životem, abychom jí uvěřili, že jí ještě zbývá dost sil alespoň ten život – a nejen svůj – změnit.

Také Jason Sudeikis jako David působí přirozeně a prokazuje výrazný komediální talent, přestože se zatím mezi velké hvězdy neprosadil. Úspěch tohoto filmu, který utržil v USA za první víkend přes 26 miliónů dolarů a vyhoupl se do čela žebříčku, by to mohl změnit.

Do role puberťačky Casey byla výborně obsazena Emma Robertsová (se svou oscarovou tetou Julií hrála ve filmu Na sv. Valentýna) a trochu natvrdlého, ale nesmírně milého Kennyho výtečně ztvárnil původem anglický mladý herec Will Poulter (Malý Rambo).

Millerovi na tripu

USA 2013, 111 min., režie: Rawson Marshall Thurber, hrají: Jennifer Anistonová, Jason Sudeikis, Emma Robertsová, Will Poulter a další.

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám