Hlavní obsah

RECENZE: Letní čtení o Ivušce řečené Janžurka

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel a novinář Petr Macek napsal životopisnou knížku o jedné z nejpopulárnějších českých hereček, kterou u diváků proslavily zejména nezapomenutelné komediální role v českých filmech.

Foto: nakladatelství Ikar

Petr Macek: Iva Janžurová – Včera, dnes a zítra

Článek

Autora a herečku dělí čtyřicet let, ale spojuje je přátelství, které se zrodilo na narozeninové a rodinné cestě do Cannes a vyústilo ve společně napsanou biografii.

Knížka sleduje hereččinu životní pouť pěkně postupně od dětských let až po současnost a spravedlivě dělí čtenářovu pozornost mezi filmové a divadelní role Ivy Janžurové. Je psaná lehce populárním stylem, který se trochu ocitá na hranici bulváru – těch Ivušek, Janžurek a Bohdalek je těsně nad únosnou míru.

Důležitou součástí knihy je hereččino letité partnerství se Stanislavem Remundou a pevné rodinné vztahy včetně bratra Pavla a dcer Sabiny a Theodory, jejichž vstupy v podobě rozhovorů text odlehčují a nabízejí na Ivu Janžurovou pohled z jiné strany – jako partnerku na scéně či v životě, sestru anebo matku.

Knížka obsahuje mnoho cenných a krásných fotografií a je příjemným čtením pro všechny, kdo si chtějí připomenout pestrou paletu hereččiných rolí – ať už je to Štěpa v Petrolejových lampách, zlá Viktorie a hodná Klára v Morgianě, Zuzanka alias „paní doktorka“ ze Světáků či sestra Huňková z Nemocnice na kraji města a řada dalších.

Z celé knížky pak vysvítá obraz sympatické, skromné a přemýšlivé herečky, která se nerada staví do role „hvězdy“.

Petr Macek: Iva Janžurová – Včera, dnes a zítra

Ikar, 176 stran, 259 Kč

Hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám