Hlavní obsah

Smutný konec pana učitele Hnízda

Novinky, Stanislav Dvořák

Bizarno těžkého kalibru přichystal divákům novopečený režisér Tomáš Magnusek. Své dílo nazval Bastardi 3 a mělo to být něco jako brutální drama ze světa nejnepřizpůsobivější části romské mládeže a pedagogů, kteří se o ni musejí starat.

Foto: Magnusfilm

Bastardi 3: ultraamatérský film o vraždách plný blábolivých dialogů

Článek

Film vykazuje určité detaily, které naznačují, že Magnusek zvolené prostředí skutečně zná, což by se dalo vzít jako klad. Bohužel to ale nevyváží fakt, že absolutně neumí točit filmy. Míra amatéřiny ve scénáři a režii překračuje všechny myslitelné meze.

Sledujeme postavu učitele Majera, který se mstí za vraždu sestry. Tu mají na svědomí právě nepřizpůsobiví žáci zvláštní školy. Grázlíci jednoho dne zemřou a po učiteli je vyhlášeno pátrání. Ten se mezitím skrývá v motelích, ale nechá se nachytat na pohřbu milovaného dědečka. Žaloba si na tragédii smlsne, zatímco skini a jejich pomatení ideologové mu vyjadřují podporu.

Velmi levně vyhlížející příběh se odehrává v nepříliš reálných kulisách a zadrhávající dialogy připomínají divadélko na školní besídce. Závěrečná honička s policií je pak asi nejamatérštější akční scénou za posledních deset let.

Brožová a Krampol 

Podivuhodný je i casting. Béčkové sestavě vévodí Kateřina Brožová či Jiří Krampol, obzvláště příšerně hraje Ivan Vyskočil, jenž má ztělesňovat šéfa bulvárního deníku. Mluví tak prkenně, že to až udivuje (kdysi přece hrával i v normálních filmech) a jeho pojetí světa médií je na hony vzdálené realitě. Navíc jeho pracoviště vypadá jako soukromý byt. Tady si zase tvůrci neuvědomili, jak vypadají dnešní redakce.

Tomáš Magnusek se sám obsadil do hlavní role a hraje mírně řečeno amatérsky. Jeho smutné pohledy a pokládání si dlaní na obličej spadají do ranku ochotnictví nejhrubšího zrna. Člověku je až líto, že mezi ochotníky nějakým záhadným způsobem spadl i kvalitní herec Jan Tříska, skvělý Igor Hnízdo z Obecné školy. Jediný, který tu hraje normálně.

Protože podobné hrůzy by žádný zavedený distributor do kin neposlal, musel si Magnusek pomoci vlastní firmou Magnusfilm. I to o něčem vypovídá.

Sami filmoví fanoušci už ho na československé filmové databázi poslali do kategorie odpad s průměrným hodnocením dvacet procent.

Celkové hodnocení: 25%

Reklama

Výběr článků

Načítám