Hlavní obsah

V Ostravě se natáčí unikátní celovečerní film

Právo, Denisa Telaříková

Snímek Isabel má nulový rozpočet, ale ambice ukázat skrytá tajemství Ostravy jako ocelové metropole.

Foto: Petr Janda, Právo

Představitelku novinářky Isabel si v ostravském snímku zahraje Petra Lorencová.

Článek

Ostravou se od konce června do poloviny července pohybuje mladá novinářka, kterou pronásledují nejtemnější stíny města a ona se snaží zachránit si aspoň holý život. Pronásleduje ji však také kamera a natáčecí štáb.

Novinářka se jmenuje Isabel, tak jako i výjimečný celovečerní snímek, který v Ostravě a jejím okolí natáčí od 27. června do 18. července dvojice debutujících režisérů Lukáš Melník a Marcel Škrkoň. Ti jsou také autory scénáře, který psali ostravským hercům přímo „na tělo“.

Unikátní filmový počin je to mimo jiné v tom, že snímek se mladí režiséři rozhodli natočit s nulovým rozpočtem, avšak s ambicí vysoko-rozpočtového filmu. Dvojice chce dokázat, že Ostrava a okolí nabízí jedinečné filmařské lokality, a také to, že zdejší divadla jsou plná výborných herců.

Foto: Petr Janda, Právo

V unikátním vampýrském ostravském filmu Isabel si zahraje také Norbert Lichý.

„Projekt bez finančního základu se zrodil z nadšení mladých tvůrců a svou unikátností už přesvědčil několik desítek partnerů. Právě ti umožnili, aby byl realizován. Ve filmu hrají herci všech ostravských divadel a účast na projektu přijal i Jarek Nohavica a Ruda z Ostravy, “ líčila za tvůrce filmu Eliška Nováková s tím, že od 4. července navíc autoři snímku připravili pro diváky lokalizační hru - Stopuj filmaře a objev bránu do ostravského podsvětí.

Jde o to, že na facebookovém profilu filmu se budou objevovat zeměpisné souřadnice indicií k objevení filmařské brány do ostravského podsvětí. První pětice, která filmaře vystopuje, získá pozvánku na dotočnou párty filmu a balíček cen od partnerů.

„Ostrava inspiruje k mnoha námětům a vampýrské téma je právě jedním z nich. Scénář je psaný na tělo nejen konkrétním hercům, ale i Ostravě a jejímu Geniu loci. Fakt, že se projekt realizuje, je plněním našich snů i nočních můr zároveň. Isabelin příběh odhaluje skrytá tajemství ocelové metropole,“ sdělil jeden z režisérů snímků Marcel Škrkoň. Na přípravách filmu, který bude mít v kině premiéru letos v prosinci, se podílí také město Ostrava, a to prostřednictvím dlouhodobého projektu Film Ostrava!!!

Foto: Petr Janda, Právo

Představitelku novinářky Isabel si v ostravském snímku zahraje Petra Lorencová.

„Přítomnost filmových štábů má totiž pro regiony nezanedbatelný ekonomický přínos a i v cestovním ruchu je využíván multiplikační efekt, který propagace destinace prostřednictvím filmu nabízí. Filmaři si pochvalují dobrou dostupnost Ostravy. Mohou zde točit exteriéry od Ruska kvůli architektonickému stylu-sorela v Porubě, přes Anglii ve Vítkovicích, nebo i venkov, maloměsto, až po industriál,“ uvedla ostravská mluvčí Andrea Vojkovská. Dodala, že Ostrava je pro filmaře atraktivní a je k nim i vstřícná. „Město figuruje také v oficiálním seznamu doporučených lokací Czech Film Commission,“ shrnula mluvčí.

Isabelu si v ostravském snímku zahraje Petra Lorencová, ve filmu se objeví také Norbert Lichý, Alena Sasínová, Renáta Klemensová či jeden z režisérů Lukáš Melník a jiní.

Reklama

Související témata:

Související články

V kinech se objeví karlovarské filmové hity

Belgická tragikomedie režiséra Geoffrey Enthovena nazvaná Hasta la vista!, se od 4. října objeví v českých kinech. Příběh je inspirován zážitky Asty Philpota,...

Výběr článků

Načítám