Hlavní obsah

Leonardo namaloval v Miláně dva Kristy

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy se Leonardo da Vinci intenzívně věnoval umění, to jest během jeho pobytu v Miláně v letech 1482–99, vznikla zřejmě dvě malířova díla, zachycující Kristovu tvář. Prvním byla slavná freska Poslední večeře v klášteře Santa Maria delle Grazie, druhým pak deskový obraz Salvator mundi, tedy Spasitel světa, který je dnes v majetku obchodníka s uměním Roberta Simona a jeho společníků v New Yorku.

Foto: Archiv, Právo

Salvator mundi bude ozdobou Leonardovy výstavy v Londýně.

Článek

Zatímco ušlechtilou tvář Krista z Poslední večeře zná skoro každý, druhá malba, kde Kristus žehná pravicí a v levé ruce drží křišťálovou kouli, je prakticky neznámá.

A ani zasvěcení odborníci nemají zcela jasno, zda jde opravdu o Leonardův originál, nebo o práci jeho žáků.

Newyorská malba je údajně známa už od 17. století, kdy prý patřila anglickému králi Karlu I. Pak se po ní ztrácí veškeré stopy a teprve kolem roku 1900 se znovu vynořila. Tehdy byla označena za dílo Leonardova učedníka Giovanniho Antonia Boltraffia. V roce 1958 Spasitele vydražili na aukci za směšnou částku 45 anglických liber. Současná cena se odhaduje na 200 miliónů dolarů.

Německý časopis Art věnoval málo známému dílu speciální článek, kde bilancuje názory odborníků. Řada vynikajících expertů tvrdí, že zcela jistě jde o vlastnoruční dílo Leonarda, namalované mistrem někdy krátce před rokem 1500.

Znalci Leonardova díla jej připisují Leonardovi

Tento názor zastává Pietro C. Marani z Milána, David A. Brown z Washigtonu a Martin Kemp z Oxfordu. Všichni tři jsou renomovanými znalci Leonardova díla. Ale ne všichni s nimi souhlasí.

Německý expert Frank Zöllner z Lipska, jehož několikakilogramová kniha o Leonardovi vyšla i česky, je ostražitý a domnívá se, že obraz vznikl v Leonardově dílně, kde se pohybovalo několik žáků, kteří pod vlivem svého mistra malovali obrazy. Korektní by prý bylo označení autorství jako „Leonardo a jeho dílna“.

Foto: Archiv, Právo

Salvator mundi bude ozdobou Leonardovy výstavy v Londýně.

Jasno o autorství obrazu Salvator mundi však mají organizátoři reprezentativní výstavy Leonardova malířského díla, která bude koncem roku otevřena v londýnské Národní galerii. Světové veřejnosti tu bude toto mystické dílo prezentováno jako nepochybný originál Leonarda da Vinciho, největšího z malířů italské vrcholné renesance.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám