Hlavní obsah

Zemřel malíř Jaroslav Sůra

Právo, ČTK, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 82 let zemřel v úterý v Praze akademický malíř a grafik Jaroslav Sůra. Informoval o tom přítel rodiny Miroslav Khol.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Jaroslav Sůra

Článek

„Za svou uměleckou činnost obdržel mnoho českých i zahraničních vyznamenání.

Významná byla jeho ilustrační a grafická práce,“ připomněl Khol. Sůra v roce 1954 absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, kde byl žákem Karla Svolinského. Vytvářel volnou i užitou grafiku, malby, ilustrace, plakáty, grafický design a typografie.

Jeho dílo je zastoupeno ve veřejných a soukromých sbírkách v tuzemsku i v zahraničí. Nechybí ani v Muzeu moderního umění v New Yorku, kde v roce 1995 získal prestižní americkou Národní cenu za grafickou úpravu nejlepší knihy roku na téma holokaustu.

Velké úspěchy sklízel v Japonsku. V roce 2000 tam získal bronzovou medaili za divadelní plakát k Moliérově hře Chudák manžel. Používal grafickou techniku sítotisk, která se ve výtvarném umění prosadila zásluhou japonských grafiků na začátku 60. let minulého století.

Na osmém ročníku mezinárodní přehlídky výtvarného umění dneška Intersalon 2004 získal Sůra cenu za celoživotní dílo.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová CD - Lady Gaga, Čechomor i Traband

Z vycházejících hudebních nahrávek tohoto týdne převažují domácí jména nad zahraničními - Čechomor, Traband nebo Ecstasy Of Saint Theresa. Ve výčtu jsme...

Naučit Betty snít může i podvodník

Věra Herajtová potvrdila v mosteckém Městském divadle sílu Nashova Obchodníka s deštěm v překladu Jiřího Joska. Způsobem, jaký ovládá jenom ona: Vtiskla...

Výběr článků

Načítám