Hlavní obsah

Část Národního technického muzea se otevře v únoru

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový generální ředitel Národního technického muzea v Praze (NTM) Karel Ksandr oznámil, že se první část muzea veřejnosti otevře 15. února příštího roku.

Foto: Petr Janiš, Právo

Nový generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr

Článek

Zpřístupněno bude pět expozic – například historie dopravy, architektury, designu nebo astronomie. Chybět nebude ani fotografický ateliér.

Už 29. prosince budou mít návštěvníci možnost navštívit v rámci dne otevřených dveří jednu z nejvýznamnějších stálých expozic v NTM, dopravní halu s jedinečnými exponáty historických automobilů, letadel nebo lokomotiv.

Generální ředitel též uvedl, že chystá reorganizaci struktur NTM. Vedle fungujícího Železničního muzea a Muzea architektury a stavitelství by mělo vzniknout Muzeum historie dopravy, Muzeum hornictví, průmyslu a exaktních věd a Muzeum záznamu a komunikace.

„Smyslem je dostat NTM na úroveň technických muzeí v zahraničí. Reorganizace se nedotkne ekonomiky muzea, ta zůstane nadále centralizovaná,“ doplnil s tím, že i NTM čekají v roce 2011 rozpočtové škrty. Budou souviset nejen s redukcí mzdových prostředků, ale jak Ksandr prohlásil, také s oddálením otevření některých expozic.

NTM je již čtvrtým rokem zavřené, letos byla zahájena třetí etapa rekonstrukce. Opravy si podle náměstka pro prezentaci, provoz a výstavbu Miloše Josefoviče dosud vyžádaly na 345 miliónů korun. „K tomu je třeba připočítat náklady na realizaci expozic v řádu 135 miliónů korun,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám