Hlavní obsah

Zpěvák Sting: Hudba je největší odměna v mém životě

Právo, Jaroslav Špulák

Poté, co loni skončilo ekonomicky úspěšné, lidsky ale prý nepříliš půvabné turné skupiny The Police, její zpěvák a baskytarista Sting se dal znovu do práce. Nepřišel sice s novým albem, ale nabídl kolekci Symphonicities, na které jsou v orchestrálních aranžích mnohé jeho slavné skladby.

Foto: Profimedia.cz

Osmapadesátiletý muzikant Sting přijede v září zahrát do Prahy v rámci svého turné.

Článek

Nové album představí i v Praze. 22. září vystoupí v rámci Symphonicities Tour v O2 Areně. Doprovázet ho bude Royal Philharmonic Concert Orchestra, se kterým nahrál i desku. Taktovku ve studiu třímal Steven Mercurio, jenž v minulosti spolupracoval na turné takových hvězd, jako jsou Andrea Bocelli nebo Luciano Pavarotti.

Pětačtyřicetičlenné těleso má nadto se spoluprací s lidmi z popmusic zkušenosti. V minulosti už nahrávalo s Tinou Turnerovou, Dianou Krallovou nebo Randym Newmanem.

Skladby s novou paletou barev

„Skladby, které byly až třicet let stálými položkami mých koncertů, dostaly novou paletu barev. Jako bych je skládal znovu,“ svěřil se Sting listu Daily Telegraph. „Možná to chvílemi vypadá zábavně, ale já se snažil vytvořit něco nového, nový pohled na křížení rockové a symfonické hudby.

Myslím si, že ty písničky v sobě mají dost života a harmonií, aby měl orchestr co hrát. Je to hudební celek, ne zkouška orchestru. Tahle cesta je sama o sobě vítězství.“

A tak na desce slyšíme klasickou verzi Stingova hitu Roxanne se smutným sólem na violoncello nebo ostrou punkovou Next To You, v níž namísto elektrických kytar hrají housle.

„Hrát s rockovou kapelou je vlastně docela jednoduché. Publikum dostane spoustu energie ze všech stran a většinou se jí poddá. Lidé si při tom nic nevyprávějí, protože neslyší vlastního slova. Při orchestrálních aranžích je třeba poutat pozornost jinak, mnohem složitěji. Vyžaduje to značnou práci a to je dobře. Neočekávám, že přijetí bude jednoznačné,“ říká Sting.

Koncertní série k albu už začala. 2. července odstartovala z kanadského Vancouveru, aby se pak přesunula do amerických amfiteátrů a koncertních hal. Ohlasy jsou zatím příznivé.

„Skutečnými hvězdami koncertu jsou aranže, jež pasovaly Symphonicities na projekt, který zkrátka musíte slyšet,“ napsal The Globe And Mail.

„Skvělé aranže vdechly nový život mnohým známým písním, zejména těm z repertoáru The Police. Roxanne, která je v originálu plná hněvu, má nebývale romantickou podobu,“ přidal se list Vancouver Sun.

Na albu Symphonicities je dvanáct písniček. Pro potřeby koncertů zaranžovaly Sting a jeho tým další tucet. Za všemi si stojí, každá z nich je prý dokáže při přednesu absolutně nadchnout.

Životní odměnou je hudba

„Největší odměna, jakou jsem v životě dostal, je hudba sama. Vůbec nezáleží na tom, jestli hraju pro svou dívku nebo pro deset hostů v nějakém klubu,“ doznává Sting. „Mé děti mi říkají, že je jednoduché takhle mluvit v mé pozici. Já jim odpovídám: Hraješ hudbu, protože to chceš dělat. Vždycky máš na výběr. Mně dává má volba po celý život obrovské zadostiučinění. Když jsem byl mladší, nebyl jsem příliš mluvný. Nehovořil jsem o svém hraní. Prostě jsem vzal kytaru, sedl si a hrál.“

Kritika ho míjí. Kromě muziky jej zajímá jóga, tantrický sex a angažuje se v ochraně životního prostředí. Mnozí se mu za všechny ty věci posmívají, někteří ho i v hudbě vidí jako reprezentanta tzv. starého železa. On je ale nad věcí.

„Mám skvělý život. Dělám muziku, vydělávám peníze, jsem filantrop a cítím se skvěle. Dostal jsem už v životě mnoho ocenění. Kdyby mě všichni milovali, byl by to nudný život,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Zpěvák Sting: Návrat The Police vylučuji

Britský zpěvák Sting vyloučil další koncertní či albový návrat své kapely The Police. Trio, do kterého patří také Andy Summers a Stewart Copeland, obnovilo...

Sting předělal sám sebe

Symfonická alba popových a rockových hvězd jsou sice záležitostí tisíckrát omletou, ale když to dělá Sting, přece jen je tu naděje na kvalitu. Jeho...

Výběr článků

Načítám